2024. április 29. - Péter

Szili fél és változást sürget

Szili Katalin szerint ha az MSZP nem változtat, akkor elveszítheti a következő országgyűlési választást. Az Országgyűlés elnöke erről a Klubrádiónak adott interjúban beszélt szombaton.
2007. november 3. szombat 17:12 - Hírextra
A házelnök szerint nagy változtatásokat csak úgy lehet véghezvinni egy országban, ha abban a társadalom is partner, ellenére ezt nem lehet megtenni.

Arra a kérdésre, hogy a társadalom ellenére zajlanak-e a változások, azt válaszolta: ha ezt az emberek nem így éreznék, akkor nem 15 százalékon lenne az MSZP, hanem minimum harmincon.

"Attól féltem saját magunkat, hogyha ezt a stílust folytatjuk tovább, akkor a vége az lesz, hogy beleég a társadalomba, hogy velünk nem szabad folytatni" - vélekedett a szocialista politikus.

Szili Katalin zsákutcának nevezte, ha abba a hibába esnek, hogy küldetéstudattól vezérelve próbálják meg rákényszeríteni a társadalomra változásokat, mondván, hogy a modernizációt, a reformpártiságot csak ezzel tudják mutatni.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy változtatni kell, a reformok kellenek, de meg kell találni azokat a baloldali értékeket, amelyek mentén az ezekkel járó áldoztok meghozhatók.

A házelnök fontos kérdésnek tartja, hogyan fogják visszaszerezni a társadalom bizalmát. Elfogadják-e majd tőlünk a jót, ha beérnek a reformfolyamatok? - tette fel a kérdést. Példaként 1998-at említette, amikor hiába volt már eredménye a változtatásoknak, a társadalom többsége ezt mégsem fogadta el.

Szili Katalin sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy néha az MSZP is "belecsúszik a populizmusba". Erre - mint mondta - jó példa a népszavazási kezdeményezés.

Úgy fogalmazott: a népszavazás - amelyre valószínűleg már csak jövőre kerülhet sor - "meg fogja rengetni a belpolitikát".

Hozzátette: a beérkező nevetséges népszavazási kérdések, az íratlan, és az írott szabályok felrúgása miatt az emberek meg fogják büntetni a politikusokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy mostani adatok szerint a választók 40 százaléka nem menne el szavazni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2007. november 5. 17:36
Csak emlékeztetném Damnedet, hogy Orbánék 1998-as választási győzelmét követően úgyszólván azonnal elveszítették támogatottságukat, és már az őszi önkormányzati választásokon az egész ország vöröslött. Mégis végigkormányozták a 4 évet, senki nem kérte, hogy Orbán takarodjon, pedig nem volt könnyű elviselni őket.
damned
2007. november 4. 11:48
Azért nevetséges kicsit, hogy egy jelenleg a biztos pártválasztók között 16%-os kormánykoalíció van uralmon. Be kell vezetni a visszahívhatóság intézményét, az MSZP körül elfogyott a levegő. Az SZDSZ pedig a Jobbik támogatottsága alá zuhant... Vajon miért?
nomad
2007. november 4. 10:06
Szili Katalin realista.
Az MSZP pedig 15%-on áll. Még, szép, hogy legalább neki feltűnik ez! Bár a párttársaknak ez tabu. Az SZDSZ-ben sem szívesen beszélnek az 1% körüli támogatottságról...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását