2024. április 27. - Zita

Emléktábla-avatás a Corvin közben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc megtorlásának 50. évfordulója emlékére emléktáblát avattak a budapesti Corvin közben szombaton. A belső-józsefvárosi harcok eszményeit megörökítő emléktábla 15 olyan helyszínt mutat be, ahol az 51 évvel ezelőtti forr
2007. november 3. szombat 17:03 - Hírextra
A Nemzeti Fórum 1956-os Munkacsoportja azért állította a Corvin mozi épületének falán az emléktáblát, hogy így tisztelegjen az 51 évvel ezelőtti forradalom szellemiségének, és emlékeztessen a fél évszázaddal ezelőtti megtorlásra.

Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő, egykori 56-os halálraítélt beszédében úgy fogalmazott: "ez az emléktábla arról szól, hogy nemcsak az embereket, a házakat is büntették". Felidézte, hogy 1970-ben szabadult a börtönből, majd egy évvel később végigsétálva az utcákon látta, hogy "még mindig viselik a házak falai a sebeket." Aztán a golyó ütötte épületeket hagyták elpusztulni, lebontották, ledózerolták, hogy eltüntessék a nyomokat, a helyszíneket, hogy semmi se emlékeztessen a múltra - mondta az egykori forradalmár, aki maga is fegyveresként harcolt a Corvin közben.

A Szilasi László kőfaragó mester által készített emléktáblát Wittner Mária és Győrffy László író leplezte le, majd elhelyezték előtte a megemlékezés koszorúit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását