2024. április 29. - Péter

Törvény készül az otthon szülésről

Törvény biztosíthatja januártól az otthon szülés lehetőségét. A kórházon kívüli szülést az egészségbiztosító is támogatni fogja - írta pénteki számában a Népszabadság.
2007. november 2. péntek 11:34 - Hírextra

A cikk szerint annak ellenére is törvényes lehetőséget akar biztosítani a kórházon kívüli szülésre Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, hogy néhány héten belül több olyan eset is történt, amikor mentők segítségét kellett kérni kórházon kívüli szülésekhez. Az egyik esetben a baba meghalt.
A Népszabadság kérdésére Horváth Ágnes azt mondta: a kórházban is előfordulnak végzetes hibák. Éppen ezért a közelmúltban nyilvánosságot kapó esetek nem befolyásolják abban, hogy a tárca előkészítse a kórházon kívüli szülésről szóló szabályokat.

A készülő jogszabály pontosan meghatározza majd, hogy ki az, aki szülhet otthon, és milyen terhességek esetén lehet erre vállalkozni - veszélyeztetett terhesség után például, vagy ikerszülésnél továbbra is csak a koraszülött-ellátásra alkalmas kórházban.

A jövő januártól hatályos jogszabály egyebek mellett tárgyalja azt is, hogy milyen eszközöknek, orvosi műszereknek kell a lakásban lenniük, előírja a szakorvosi jelenlétet, valamint a kórházi háttér biztosítását. Ez utóbbi konkrétan azt jelenti, hogy a szülés vezetését vállaló orvosnak előre be kell jelentenie a mentőknek és szakmai hátteret biztosító kórháznak: otthon szülésnél segédkezik, hogy az intézmény fel tudjon készülni az esetleges komplikációkra.

Horváth Ágnes elmondta: tervei szerint a kórházon kívüli szülést támogatná az egészségbiztosítás. Az anya az orvos munkadíjáról kiállított számla ellenében kaphatná meg a szülésért járó támogatást.
Aki akart, eddig is szülhetett így, de a szabályok ellentmondásosak voltak - emlékeztet az írás. Vagyis, jelenleg elvileg mindenki szülhet otthon. Pillanatnyilag az orvosi szakma azért utasítja el az otthon szülést, mert szerintük nincs meg a komplikációk elhárításához szükséges háttér - írta a napilap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását