2024. május 6. - Ivett, Frida

Gyurcsány Horváth Ágnes bőrén kapaszkodna vissza a párt élére

Politológusok szerint a második Gyurcsány-kormány megalakulása óta ilyen mély válságban még nem volt a koalíció, ami akár a szakadáshoz is vezethet. Az MTI-nek vasárnap nyilatkozó elemzők szerint Gyurcsány Ferenc elsősorban az MSZP-n belüli helyzetét akar
2008. március 30. vasárnap 16:40 - Hírextra
Abban Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője és Juhász Attila, a Political Capital szakértője is egyetért, hogy nagy a koalíciós szakítás esélye, hiszen az SZDSZ kinyilvánította: nem fogadja el a miniszterelnök döntését.

Juhász Attila szerint a koalíciós pártoknak egy esetleges szakításnál mérlegelniük kell, hogy a kisebbségi kormányzásnak nagyon nagy a kockázata, mert kormányzásképtelenség esetén előrehozott választásokat is eredményezhet.

A két elemző úgy látja, ez az MSZP-nek és az SZDSZ-nek sem érdeke.

Szomszéd Orsolya arra hívta fel a figyelmet: a helyzetet befolyásolhatja az is, hogy az SZDSZ belső vitái miként alakulnak, és a párt fel tud-e lépni egységesen Horváth Ágnes menesztésének kérdésében.

Véleménye szerint a koalíció konfliktusa feloldható lenne például azzal a régóta napirenden lévő tárcacserével, miszerint az SZDSZ az egészségügyi helyett megkapja a Külügyminisztérium irányítását. Hozzátette: így a szocialisták elkerülhetnék az újabb népszavazást, amit egyébként a párt elvárna a miniszterelnöktől.

Mindkét elemző úgy látja, az egészségügyi tárca vezetőjének menesztésével is lényegében az MSZP elvárását teljesítette Gyurcsány Ferenc, aki ezzel a párton belül akart erősödni.

Juhász Attila megfogalmazása szerint a miniszterelnök-pártelnök nem a kormányzásra volt tekintettel a döntésnél, hanem pártja nyomásának engedett. Mint mondta, a beszéd visszhangjából az látszik, hogy elérte célját vagyis megerősítette pozícióját a párton belül, a kormányzás szempontjából viszont hosszútávon nem biztos, hogy jó döntést hozott. Ebben benne van az is, hogy megbukhat - vélekedett.

Szomszéd Orsolya szerint a miniszterelnök szombati hosszú, másfél órás, beszédébe túl sok mindent sűrített bele, így nem egyértelmű mit is akart mondani. Ráadásul mindenkit támadott a beszédben, még az MSZP-s politikusokkal is konfrontálódott - jegyezte meg.

Juhász Attila a kormányfő "újabb újrakezdési kíséretének" tartja a beszédet, amelyre már több példa is volt korábban. Úgy fogalmazott: az ilyen típusú "lezárunk egy fejezetet" beszédek is mutatják, hogy Gyurcsány Ferenc 2006 óta folyamatosan azzal küzd, hogyan tudja stabilizálni kormányzását.

"Az MSZP előtt most ilyen beszédet kellett mondani" - összegezte az elemző, utalva arra, hogy a miniszterelnök markáns bírálatot, kritikát fogalmazott meg és önkritikát is gyakorolt.

Szomszéd Orsolya álláspontja szerint Gyurcsány Ferenc a jövőre vonatkozóan egy középutat vázolt fel, amely távol van a markáns baloldali fordulattól, de attól is, hogy vállalva az újabb népszavazást, inkább előremenekülnek. Ezzel nem lehet kitörni, nem lehet növelni a támogatottságot - vélekedett az elemző.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását