2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Jobban vezetnek a nők

A közhelytől eltérően a nők jobban vezetnek, mint a férfiak - állapította meg egy német egyetemi kutatócsoport, amely az északkelet-németországi Mecklenburg-Pomerániában két éven át alaposan tanulmányozta ezt a kérdést.
2007. november 1. csütörtök 13:09 - Hírextra

A greifswaldi egyetem kutatói által közzétett tanulmány szerint a férfiak három és félszer annyi balesetet okoznak, mint a nők, leszámítva a 18 és 25 év közötti korosztályt, amelyben a fiatal nők a felelősek a több balesetért.

A tanulmány többek között rámutat arra, hogy a nők sokkal kevésbé súlyosabban sérülnek meg, ha balesetet szenvednek. A férfiak országúton és hosszú utazáskor, a nők pedig lakott területen szenvednek el több balesetet.

Az autóval való "fára mászás" férfi specialitás, ilyenkor rendszerint súlyosabb, gyakran halálos kimenetelű a baleset. A tanulmány szerint az ilyen típusú balesetek közül csak minden huszadik esetben ül nő a volánnál.

A férfi vezetési stílus további sajátosságai: az elsőbbségadás elmulasztása és a gyorshajtás - fejtik ki a kutatók, akik megkülönböztetnek offenzív és defenzív vezetési stílust. A nők ezzel szemben előzéskor a távolság hibás felmérésében "jeleskednek" a tanulmány szerint.

A kutatás azt is kimutatta, hogy tesztoszteronszint növekedése a két nem esetében különbözőképpen befolyásolja a vezetést: a nőknek havi vérzésükkor erősebb a veszélyérzete, míg a férfiaknál minél magasabb a hormonszint, annál jobban nő a balesetveszély.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a baleset-megelőzési intézkedéseket "nemekhez szabottan" kellene kidolgozni.

A greifswaldi egyetem internetes honlapja szerint Mecklenburg-Pomeránia szövetségi állam, ahol a kutatást végezték, tíz éve "előkelő helyen" áll a németországi baleseti statisztikákban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását