2024. április 18. - Andrea, Ilma

Szerepet kérnek az önkéntes egészségpénztárak

Az új, több biztosítós rendszerben szerepet kívánnak vállalni a már fél évtizede működő önkéntes egészségpénztárak is. A felálló biztosítókban a pénztárak részt vennének mint szakmai befektetők, de tapasztalatuk alapján akár a biztosítók vezetőinek kivála
2007. október 31. szerda 07:42 - Hírextra

Az önkéntes egészségpénztárak szövetségének keddi tájékoztatóján Váradi Péter, az AXA Egészségpénztár ügyvezető igazgatója elmondta: szerinte mindehhez nem kell módosítani az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvénytervezetet, kapcsolódó jogszabályokban is tisztázni lehet az önkéntes pénztárak szerepét az új rendszerben.

Jelenleg 47 önkéntes egészségpénztár működik az országban, csaknem 750 ezer taggal, ami mivel családokról van szó, azt jelenti, hogy körülbelül 2 millió ember él a pénztárak szolgáltatásaival - mondta el Bolvári László, az Egészségpénztárak Országos Szövetségének elnöke.

Az elnök elmondta: a pénztárak bevétele ebben az évben eléri a 45 milliárd forintot, amelynek 90 százalékát a munkáltatók fizetik be. Szolgáltatásokra körülbelül 35-40 milliárdot fordítanak a pénztárak, ez pedig azt jelenti, hogy az emberek egészségügyi magánkiadásainak 10 százaléka az önkéntes pénztárakon keresztül zajlik. Ugyanis összességében a lakosság tavaly 360 milliárd forintot, idén becslések szerint több mint 400 milliárdot költ gyógyszerre, gyógyászati segédeszközre, magánorvosokra, vizitdíjra és kórházi napidíjra.

A tájékoztatón elhangzott: annak ellenére, hogy az adatok tükrében is az önkéntes pénztárak jelentős tényezői az egészségügynek, a tárca nem számolt velük a reform folyamatban. Pedig számos olyan területen van szakmai és gyakorlati tapasztalatuk, amelyeket épp a biztosítási rendszer átalakításánál tudnának hasznosítani a felálló új biztosítók.

Lehoczky László, az MKB Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke elmondta: a pénztárak már évek óta folyószámlát vezetnek tagjaiknak, pont úgy, ahogy az új biztosítóknak is kötelességük lesz ez. Évente 2 millió számlaellenőrzést végeznek, tapasztalatuk van abban is, hogy hogyan kell kórházakkal, szakrendelőkkel szerződni. Olyan informatikai rendszereket üzemeltetnek, amelyeket majd az új biztosítóknak is ki kell építeniük, és gyakorlatuk van a tagtoborzásban is.

Mindezek alapján a pénztárak szeretnék, ha az egészségügyi kormányzat az új biztosítási rendszer átalakításánál jobban támaszkodna az önkéntes kiegészítő pénztárak tapasztalataira - mondta Váradi Péter. Ezért a tárcának egyebek mellett azt javasolják: hagyja változatlanul, illetve növelje az egészségpénztári adókedvezményeket, kerüljenek vissza a pénztári szolgáltatások közé olyan korábban kivett adómentes lehetőségek, mint például a sport, dolgozza ki annak jogi hátterét: hogyan csatlakozhatnak a pénztárak a megalakuló egészségbiztosítókhoz. Ezen kívül részt vennék a felálló biztosítók tagtoborzásában is - tette hozzá.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását