2024. április 25. - Márk

Orbán az új időszámításról

Annak az alkotmányos eszközeit érdemes keresni, hogy az emberek minél hamarabb kiharcolhassanak egy előrehozott választást - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden, az InfoRádiónak adott interjújában.
2007. október 31. szerda 07:45 - Hírextra

Az embereket becsapták, a demokrácia értékeit elsilányították, korrupcióban úszik az ország, a kormány képtelen arra, hogy a változtatásra érett területeteken értelmes reformokat valósítson meg, a szociális válság lassan eléri az elviselhetetlen határt, a következő költségvetés az ideinél rosszabb évet vetít előre; mire várunk még? - tette fel a kérdést a pártelnök.

"Azt gondolom, hogy annak az alkotmányos eszközeit és módjait érdemes keresni, hogy az emberek minél hamarabb kiharcolhassanak a maguk számára egy előrehozott választást" - jelentette ki.

A pártelnök kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a kormánybuktatásnál is több hatást tulajdonít egy sikeres népszavazásnak, szerinte ugyanis ezzel új időszámítás kezdődhet, az eredményes népszavazás az egész politikai élet számára egy új kezdetet jelenthet.

"Egy megrendítő hatású végeredményt is beleláthatunk ma még az esélyekbe" - mondta Orbán Viktor, aki szerint a népszavazással olyan elementáris erejű összefogás jöhet létre, ami korábban nem volt, és ezért ismeretlen hatású jelenség Magyarországon.

Hozzátette: nyitva áll annak a lehetősége, hogy a "kormányzó urak és hölgyek" egy olyan mértékű, szélességű és szervezettségű népakarattal találják magukat szemben, amire még nem volt példa, így ennek a hatását felmérni még lehetetlen.

Orbán Viktor elmondta: abban bízik, hogy a parlament még a téli ülésszak vége előtt, decemberben döntést hoz a Fidesz vizitdíjról, kórházi napidíjról és tandíjról szóló népszavazásairól, a köztársasági elnök pedig még ebben az évben vagy jövő év elején kitűzi az időpontot, amire a kora tavasz tűnik a legésszerűbbnek.

A pártelnök a nagykoalícióra vonatkozó kérdésre azt mondta: ha az emberek felhatalmazzák a Fideszt, akkor szívesen kormányoznak, ha ezt nem teszik, akkor hagyják, hogy azok kormányozzanak, akiket az emberek erre felhatalmaztak.

"Semmifajta közösködés a mostani kormánykoalícióval semmilyen szinten nem vállalható". (...) Az ország tönkretételében oda jutott a kormány, ami túl van minden bocsánatos bűn határán" - fogalmazott.

Orbán Viktor a politikai közélet tisztaságával foglalkozó kormányzati javaslatcsomag kapcsán, a polgármesterség és a képviselőség összeférhetetlensége ügyében azt mondta: az el tudja fogadni, hogy a polgármester pártlistán ne juthasson be az Országgyűlésbe, de azt a jogot, hogy egyéni jelöltként indulhasson, nem lehet elvenni tőle, mert ez a demokrácia korlátozását jelentené.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását