2024. április 28. - Valéria

Gyurcsány lóvét osztogat

Az idei 50 millió forint után jövőre 150 millió forintos központi forrás segíti a magyar pálinka marketingjét mind a hazai, mind a külpiacokon, és jövőre akár önálló pálinkatörvény is születhet - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Gráf Józs
2007. november 8. csütörtök 15:15 - Hírextra

A falujáráson tartózkodó miniszterelnök a Békési Pálinka Zrt. telephelyén a pálinkafőző vállalkozásokat tömörítő Magyar Pálinka Lovagrend tagjaival találkozva jelezte: a kormány támogatja a főzdék törekvéseit, hogy érdekeik képviseletére hozzanak létre egy önálló pálinka nemzeti tanácsot. A lovagrend képviselői egy törvénytervezetet is átnyújtottak a miniszterelnöknek, amelyben önálló pálinkatörvény megalkotására tettek javaslatot. Gyurcsány Ferenc a következő esztendő tavaszára ebből akár törvény is születhet.

A pálinkafőzők a tanácskozáson azt kérték Gyurcsány Ferenctől, hogy piaci pozíciójuk javítása érdekében az általuk befizetett jövedéki adó két százalékát kapják vissza marketing célokra. A miniszterelnök a 150 millió forintos támogatásra utalva elmondta: ugyan a kért és a megígért támogatás között 30 millió forint az eltérés, ám a felajánlott összeget teljesíteni tudja a kormány.
Gyurcsány Ferenc a pálinkafőzőknek azt javasolta, hogy minél hamarabb hozzák létre a pálinka nemzeti tanács megalakulását előkészítő szervezetet, és kezdjenek hozzá egy nemzeti pálinkaprogram megalkotásához.

Az ágazat gazdasági súlyát elemezve a miniszterelnök elmondta: a pálinkafőzők éves szinten több mint 9 milliárd forint jövedéki adót és 1,5 milliárd forint forgalmi adót fizetnek be a költségvetésbe. Szerinte a minőségi pálinkák fogyasztása az elmúlt három esztendőben évente tíz százalékkal növekedett.

Gráf József az MTI érdeklődésére a találkozót követően elmondta: a 150 millió forint felét a szaktárca, a másik felét pedig a központi költségvetés adja, a tárca által felügyelt Agrár Marketing Centrumon keresztül.

Gyurcsány Ferenc a délelőtt folyamán megtekintette az éves szinten 400 ezer liter pálinkát, közöttük a földrajzi eredetvédelmet élvező Békési Szilvapálinkát előállító üzemet.
A miniszterelnök távozásakor az utcán mintegy kéttucat tüntető azt skandálta: "Gyurcsány takarodj!" és "Hazaáruló!".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását