2024. április 20. - Tivadar

Nukleáris turistaösvény

Nuclair Trailnek, azaz nukleáris ösvénynek nevezik az Egyesült Államokban azt az útvonalat, amely összeköti a nagy részben használaton kívüli atomreaktorokat és rakétabázisokat. Ezeket a helyeket bármely amerikai állampolgár látogathatja, de a nagy érdekl
2007. október 31. szerda 09:10 - Hírextra

A legnagyobb kíváncsiság a B. reactor iránt nyilvánul meg. Washington államban, a Richland melletti Hanfordban áll. A látogató megszemlélheti benne a hatalmas reaktort és az íróasztalt is, ahol Enrico Fermi dolgozott, valamint a Pentagon kódolt utasításait, amelyekben Fermi "Mr. Farmer" volt, a plutónium "termék", az uránium pedig "alapfém". Itt állították elő a plutóniumot az 1945 júliusában kikísérletezett első atombombához - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az ösvény azonban mintegy 2000 kilométerre délre az Új-Mexikóbeli Trinity Site-nál kezdődik. Az I 25-ös sztráda mentén gyártották annak idején nagy titokban a bombákat és rakétákat és az utat nagyrészt katonák, tudósok használják. Egyes létesítmények még üzemelnek, ezeknek látogatása továbbra is tilos. A Trinity Site is csak évente kétszer, április és október első szombatján tekinthető meg. Feliratok hívják fel a figyelmet, hogy itt megállni érdemes. Meg lehet tekinteni a filmet az atomrobbantásról, látni lehet a kísérletekhez használt eszközök másolatait és lehet vásárolni szuvenírt, atomgombával díszített pólót, gyermekméretben is.

Nem messze tőle egész évben nyitva tart a White Sands rakétakilövő pálya és a földön kívüliek múzeuma, ahol a legenda szerint 1947-ben leesett egy "repülő csészealj". A Los Alamos-i Radbury tudományos múzeumban viszont megcsodálható annak a bombának, a "Fat Mannek" (Kövér ember) a mása, amely elpusztította Hirosimát.

A nukleáris ösvény mentén lévő néhány műemléket már eladtak, vagy most árulják. Dél-Dakotában a Minuteman rakéták parkjában, amelyet az erdőőrség felügyel, néhány silót raktárnak használnak. Washington államban, a Moses Lake-i Larsen areonautikai bázist Interneten kínálják másfél millió dollárért. Jelenlegi tulajdonosa, egy építész szerint megéri, mert 16 földalatti építmény tartozik hozzá, köztük egy elektromos erőmű és 3 interkontinentális rakéta silója, valamint egy nagy, kupolás vezérlő terem.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását