2024. április 27. - Zita

Fidesz: Kettészakad az ország

A lakásépítés két fő adatának növekedése örvendetes, ugyanakkor a részadatokban az ország területi kettészakadása jól fellehető, a kislakások számának növekedése pedig további veszélyeket rejt - mondta Mádi László fideszes képviselő az MTI-nek szerdán a K
2007. október 31. szerda 13:02 - Hírextra

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett adatai szerint az év első kilenc hónapjában 20.500 befejezett lakás kapott használatbavételi engedélyt és mintegy 33 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 10 százalékkal, az új engedélyeké 5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Mádi László elmondta: a használatbavételi engedélyek és az új építési engedélyek száma fontos adat, növekedésük örvendetes, ugyanakkor látni lehet, hogy az ország területi kettészakadása ezekben az adatokban is jól fellelhető.

Az épített lakások számának emelkedése elsősorban fővárosi beruházásokból adódik, míg a használatbavételi engedélyek mintegy felét a közép-magyarországi régióban adták ki - mutatott rá a Fidesz-frakció otthonteremtési műhelyének vezetője. Hozzátette: szintén gondnak tartják, hogy a budapesti lakásméretek jelentősen elmaradnak az országos átlagtól, holott a kislakások a családok számára 2-3 gyermek esetén nem tudnak otthont biztosítani.

Ugyancsak veszélyt jelent hosszabb távon, hogy ha a kislakásokat tömegesen kezdik eladni, ez túlkínálathoz és árcsökkenéshez vezet, így tulajdonosaik nem tudnak majd nagyobb lakásba költözni - vélekedett a fideszes képviselő.

Mádi László kitért arra, hogy 2004 és 2006 között az átadott lakások száma negyedével csökkent, így ahhoz képest most "egy kis előrelépés szemtanúi vagyunk", az adatok a tendencia megfordulását azonban még nem bizonyítják.

A KSH adatai szerint az épített lakások számának emelkedése elsősorban a fővárosi vállalkozói lakásépítésből származik.

A fővárosi új lakások 15 százaléka 40 négyzetméternél kisebb alapterületű, további 47 százaléka a 40-60 négyzetméteres kategóriába tartozik. A kislakások térnyerése nyomán csökkent az épített lakások átlagos alapterülete; Budapesten 64 négyzetméter, ami 5 négyzetméterrel kisebb, mint 2006-ban volt, és 23 négyzetméterrel elmarad 87 négyzetméteres országos átlagtól. A fővárosi lakások 86 százaléka értékesítési céllal épült.

Az új lakások 47 százaléka a Közép-Magyarországi régióban kapott használatbavételi engedélyt, s a kiadott új lakásépítési engedélyek is hasonló, 49 százalékos területi koncentrációt mutatnak.
Az építési kedv növekedését tapasztalhatjuk Közép-Magyarország mellett Közép- és Nyugat-Dunántúl minden megyéjében, ugyanakkor Dél-Alföld mindhárom megyéjében visszaesett a kiadott új engedélyek száma.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását