2024. április 29. - Péter

Debreceni kutatóbázis?

Negyven évre négyezer kutatónak biztosít kutatási lehetőséget a tervezett Európai Neutronkutató Központ (ESS); a történelmi lehetőséget jelentő beruházás helyszínéül Magyarország, azon belül pedig Debrecen is pályázik - hangzott el a cívisvárosban rendeze
2007. október 31. szerda 06:44 - Hírextra
Pálinkás József akadémikus az MTA Atommagkutató Intézetében tartott konferencián hangsúlyozta: a neutronkutató központ - Európai Spallációs Neutronforrás (European Spallation Source) - megépítése egy közös európai technológiai és innovációs erőfeszítés, amellyel Európa a világ élvonalába kerül.

Az akadémikus szerint az a régió, ahol a központ létrejöhet, Európa tudományos központjainak sorába léphet.

Utalt arra, hogy a központ lehetséges magyarországi helyszínének kiválasztására a kormány április 18-i döntésének megfelelően nyilvános, két szakaszból álló pályázatot írtak ki.
A pályázat első szakaszában elért eredmény alapján a második fordulóra a gazdasági és közlekedési miniszter Debrecent és Székesfehérvárt hívta meg.

Pálinkás József úgy vélte: a hatalmas gazdasági beruházásnak Debrecen jó helyszíne lehet.
Kósa Lajos, a cívisváros polgármestere a konferencián hangsúlyozta: Magyarországnak akkor van esélye felzárkózni az európai országok átlagához, ha talál olyan pontokat, amelyekben világszínvonalat tud produkálni. A neutronkutató központ így óriási lehetőség volna az ország számára, amellyel Európa egyik központjává válna.

Kósa Lajos utalt arra, hogy Debrecen komolyan készül a spallációs központ megvalósítására. A helyszínének szánt déli ipari területet már megvásárolták, az egyik szakközépiskolában pedig beindítják a kétnyelvű vegyészképzést.

A kormány és Debrecen kapcsolatát első osztályúnak minősítette ebben az ügyben a város polgármestere.

Az ESS egyébként egy olyan részecskegyorsítóra épülő nagyberendezés-komplexum, amely intenzív neutronnyalábokat állít elő anyagszerkezet-kutatási, nanotechnológiai és molekurális biológiai feladatokra, rendkívül széles tudományos és műszaki-fejlesztési hasznosítással.

Az ESS-hez hasonló, új generációs neutronforrások lehetőségei tízszeresen, sőt százszorosan is meghaladják a jelenleg elterjedt hasonló kutatási létesítmények lehetőségeit úgy, hogy közben nem keletkezik hasadóképes radioaktív hulladék, vagyis környezetvédelmi szempontból is igen kedvező technológiára épülnek.

Az ESS az úgynevezett hosszú impulzusú forrás koncepcióból indul ki, amelyet Mezei Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) munkatársa dolgozott ki. Ez az amerikai és japán rövid impulzusú források teljesítményét szinte minden paraméterében meghaladja és költséghatékonyság tekintetében is messze felülmúlja azokat.

Mezei Ferenc a debreceni konferencián kiemelte: Magyarország számára egyszeri történelmi lehetőséget jelentene, ha sikerülne megszerezni a beruházás jogát.

Európa jövőbeli technológiai és gazdasági versenyképességének megalapozása 35 stratégiai projekten múlik. Ezek közül az ESS neutronkutató központ az egyetlen, amelynél van esély arra, hogy Magyarországon valósuljon meg - mutatott rá Mezei Ferenc.

A telepítés indokai között említette a hazai neutronkutatás nemzetközi elismertségét, a beruházás nemzetgazdaságilag nyereséges voltát, s azt, hogy ezúttal kivételesen kisebb európai országok számára is megnyílik egy kiemelkedő nemzeti fejlesztési lehetőség nemzetközi finanszírozással.

A professzor ugyanakkor utalt rá, hogy e történelmi lehetőség erőteljes versengéshez vezetett, hazánk mellett Svédország és Spanyolország is pályázik a beruházásra.

A projekt megvalósításáról szólva elmondta: a körülbelül egymilliárd euróba kerülő neutronkutató központnak 2017-re üzemelnie kell, s ehhez 2009-ben el kell kezdeni az építkezést.

A leendő neutronkutató központ 40 évre mintegy 4.000 kutatónak ad majd munkát - tette hozzá a tudós.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását