2024. április 26. - Ervin

Mit rejt az Antarktisz?

Az Antarktiszon is éltek teknősök, amelyeknek 45 millió éves maradványait az argentin Antarktisz-kutató Intézet expedíciója tárta fel Seymour-szigetén.
2010. október 20. szerda 07:39 - HírExtra
A leletről az Antarctic Science című folyóiratban jelent meg tanulmány.

A kutatók két páncéltöredéket fedeztek fel. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a teknős, vagy teknősök mely fajáról van szó, előfordulhat ugyanis, hogy a töredékek nem egyetlen egyedtől származnak. Ami biztos, hogy a fosszíliák egyetlen ismert fajhoz sem tartoznak, amelyek az eocén földtörténeti korban (55,8 millió és 33,9 millió évvel ezelőtti időszak), a térségben éltek - olvasható a LiveScience (www.livesceince.com) tudományos hírportálon.

Az eocén időszakában bolygónk egészen más képet mutatott, mint napjainkban: e kor kezdetén az Antarktisz és Ausztrália még egymáshoz "kapcsolódott". A hatodik kontinensen az éghajlat lényegesen melegebb volt, az eocén kezdetén még esőerdők borították. Az évmilliók folyamán a Déli-sark lehűlt.

"A páncéltöredékek felfedezése arra enged következtetni, hogy az eocén időszakában sokkal nagyobb volt a teknősfajok sokfélesége, mint eddig feltételeztük" - hangsúlyozta a lelettel kapcsolatban Marcelo D. de la Fuente, a San Rafael-i Természettudományi Múzeum kutatója.
A fajok nagyobb diverzitása a térségben azt jelzi, hogy 45 millió évvel ezelőtt az Antarktisz éghajlata enyhébb volt, mint a tudósok gondolták.

"A fajok sokfélesége a trópusi klímára és a mérsékelt égövre jellemző" - jegyezte meg az argentin kutató.

Marcelo D. de la Fuente közlése szerint az expedíció az ismeretlen teknős maradványain kívül nagy számban fedezte fel őskori cápák, bálnák, csontos halak és pingvinek fosszíliáit is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását