2024. április 24. - György

Paraziták gyilkolják a stresszes majmokat

A töredezett erdőségekben gyarapodó paraziták szedik áldozataikat a már amúgy is stressz alatt lévő, ugandai főemlősök között
2007. október 30. kedd 10:33 - Hírextra
Az eredmények megmagyarázhatják, hogy a zászlósfarkú gereza populációi miért stabilak, míg kuzinjaik, a vörös kolobuszok populációja hanyatlik. Uganda erdőségei - ahol a majmok élnek - jelenleg kevesebb, mint 5 százalékát adják a valamikori erdőtakarónak. Ahogy a trópusi esőerdőket kivágják és mezőgazdasági művelésre alkalmas területté teszik igen gyors iramban, a megmaradt erdőségek mindössze apró sávok, melyek a legelőket és terményeket szegélyezik.

Thomas Gillespie amerikai kutató és csapata négy éven át követte a majmokat és mutatta ki, hogy a vörös kolobuszok populációi az erdőtöredékeken 20 százalékkal csökkentek, míg a zászlósfarkú gerezák populációi relative stabilak maradtak. A zavartalan erdőségben mindkét faj stabil populációval rendelkezett.

A töredezett régiók nagyobb mennyiségű parazitát is eltartanak, mint a zavartalan erdőségek. Míg levelekkel táplálkoznak, a majmok elfogyasztják ezen parazita férgek lárváit, melyek az állatok beleiben fejlődnek ki. A kifejlett férgek aztán a vérereken keresztül vándorolnak, gyulladást, szervi károsodás, és néha a fertőzött állatok halálát okozzák.

A két majomfaj közötti különbségek befolyásolják érzékenységüket a parazita fertőzésre. A zászlósfarkú gerezákhoz hasonlítva, a vörös kolobuszok sokkal változatosabban étkeznek, így messzebb is kell vándorolniuk, hogy kielégítsék ilyetén szükségleteiket. A hosszú utak több parazitával hozzák őket kapcsolatba.

"A vörös kolobuszok általában 40-50 féle növényfajjal táplálkoznak, ám ezen erdőtöredékekben csak 12 fafaj él" - mondja Gillespie. A kutató elmondta, az állatok kompromisszumos táplálkozási státusza gyengíti is őket, így a parazitáknak jobb esélyük van. A zászlósfarkú gerezák azt eszik, ami éppen körülöttük van, így lehetővé válik, hogy különböző körülmények között is jól tápláltak legyenek. Ez megnöveli esélyeiket, hogy ellenálljanak a parazita fertőzéseknek, közölte a hirado.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását