2024. április 20. - Tivadar

Nepáli utazás

Miután Nepálban kikiáltották a köztársaságot és megszűnt a királyság, eltűnhet egy érdekes vallási hagyomány. Eltűnhetnek a kumarik, Durga istennő (Siva feleségének, Kalinak egyik megjelenési formája) inkarnációi, mivel sorsuk összefonódott a királyéval.
2008. július 1. kedd 09:07 - Hírextra
A király papja nevezte ki őket és közülük az egyik tette a "tikát", a szent vörös jelet a király homlokára, amely egy évre törvényesítette hatalmát - írta a Corriere della Sera című olasz lap.

A probléma most először Vaktapúrban merült fel, ahol a kumari januárban lemondott, mivel egy amerikai utazása miatt "megfertőződött" és méltatlanná vált a címre.

Baktapúr Taledzsu templomának papja nincs könnyű helyzetben. Két és hét év közötti kislányok tucatjai közül kell kiválasztania az új kis istennőt. Csak azok a kislányok választhatók, akik nevar családból, Katmandu völgyének első lakóiból származnak, mert ők Buddha leszármazottai. A leendő kumari csak az a gyerek lehet, aki szép, fekete a szeme, olyan a szempillája, mint a tehéné, dámvadéhoz hasonlít a combja és nem domborodik ki a nemi szerve. Testén nem lehetnek sebek, sebhelyek és nem vérezhet. Mindezeken kívül tökéletesen uralkodnia kell érzelmein a rítusok alatt, egy szemrebbenését vagy jajszavát úgy értelmeznék, mint szerencsétlenséget az országra nézve. Ezért a jelölteket nehéz próbáknak teszik ki.

A választás e kritériumok alapján a hatéves Sríja Badzsracsariára esett. Csak neki sikerült egy egész éjszakát sírás nélkül kibírni egy sötét szobában Kali istennő tiszteletére levágott kecske- és bivalyfejek között, és ő volt az, aki minden nehézség nélkül ki tudta választani ezer tárgy közül azokat, amelyek az előző kumarié voltak.

A végső kinevezés azonban a király papját illetné, aki nincs. Neki kellene azt is megvizsgálni, hogy a jelölt horoszkópja egyezik-e a királyéval.

A hatalomra került maoista párt, bár ateista elveket vall, megoldást keres, mert belátja, hogy a mélyen vallásos országot nem lehet megfosztani ősi rítusaitól. A megoldásért sajátos módon a reformügyi miniszter a felelős.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását