2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kiásták Tokaj várát

Megtalálták Tokaj várát. Bár létezéséről korábban is tudtak, pontos helyét, a három méter vastag várfalakat és több bástyát most sikerült a felszínre hozni. Korábban soha nem folytak ásatások a tokaji várnál.
2007. október 29. hétfő 06:42 - Hírextra
A november közepéig tartó munkának az a célja, hogy a néhány hete talált romokat összevessék egy a középkorból fennmaradt alaprajzzal, hogy hitelesíteni tudják, mondta el a Független Hírügynökségnek Makoldi Miklós, ásatásvezető régész. A feladatra összesen százezer forintot különítettek el. A munkát a Herman Ottó Múzeum megbízásából a Tokaji Várbarátok Köre Egyesület végzi.

A várat II. Rákóczi Ferenc az 1700-as évek elején romboltatta le, később halászházak épültek rá. A tizenhatodik században a Felvidék védőbástyájaként emlegetett vár a Bodrog árterében található, és csak csónakkal közelíthető meg. A tervek szerint pályázati pénzekből a fontosabb részeit rekonstruálnák, és turistalátványossággá tennék.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását