2024. április 23. - Béla

Csak azt áldozatok bocsáthatnak meg

Csak azt áldozatok bocsáthatnak meg - mondta Fazakas Sándor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora hétfőn, a Dunamelléki Református Egyházkerület székházában tartott konferencián, ahol a totalitárius rendszerekről esett szó.
2007. október 29. hétfő 12:40 - Hírextra

Bölcskei Gusztáv, a református zsinat elnöke szerint a reformáció öröksége és igénye is egyben, hogy a történelmi múlttal szembe lehessen nézni, ennek érdekében két forráskiadványt is megjelentetett a református egyház.

Emlékeztetett arra, hogy politikai eszmék alapján estek áldozatul azok az emberek, akik nem fértek bele az ideológiai rendszerek kereteibe. Káin és Ábel viszonyára utalva megállapította, hogy megismétlődött, és most is megismétlődik a testvérviszály. Ennek megelőzéséről szólva felidézte a mondást, miszerint "aki egy embert megment, a világot menti meg". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ennek a fordítottja is igaz, aki hátrányosan különböztet meg valakit, annak - Jézus szavaival élve - "jobb, ha malomkövet akaszt a nyakába, és a tengerbe ugrik".

Fazakas Sándor előadásában azt hangsúlyozta, hogy az emlékezés hajlamos megszépíteni a múltat, ezzel együtt ismertette, hogy nincs olyan múltbeli esemény, ami teljesen feldolgozható lenne. A XX. századi történések kapcsán megjegyezte, az emlékezést ébren kell tartani.

A professzor megemlítette, hogy teológiai értelemben a bűnről csak konkrétan lehet beszélni, a vezető pozíciókban lévők pedig mindig felelősek az irányításuk alatt elkövetett bűnökért.

Szólt arról, hogy a kollektív bűnösség elve igazságtalanságok sorozatát indíthatja el, a kitelepítés és a politikai jogoktól való megfosztás is ide tartozik. Véleménye szerint a bűn több generáción keresztül kihat a társadalomra, de az isteni irgalom felette áll a büntetésnek. A megbékélésnek egyik legfőbb feltétele a történelmi igazság feltárása, amelynek során a múlt egyes részleteit nem lehet önkényesen kiemelni, másokat pedig elhallgatni - tette hozzá.

Előadásában arra a következtetésre jutott, hogy érdemes a személyes visszaemlékezéseket is meghallgatni, úgy az áldozatok, mint a tettesek részéről. A megbocsátás megszakítja a bűn terjedését, ugyanis Krisztus keresztje a megbocsátásnak forrásává válik a bűnös számára, de eszköz a sértettnek is - mutatott rá.

A konferencián előadás hangzott el többek között Ravasz László református püspök zsidómentő tevékenységéről, a reformátusok és az állambiztonsági szolgálatok kapcsolatáról is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását