2024. május 4. - Mónika, Flórián

Programok az animáció napjára

Az animáció világnapján, vasárnap magyar, észt, francia, lengyel, kínai, koreai és olasz animációs filmeket vetítenek Budapesten több helyszínen és Debrecenben a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2007. október 27. szombat 12:59 - Hírextra
A fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban többek között a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál válogatását, illetve a negyedik Lódzi Nemzetközi Animációs Filmfesztivál legjobb rövidfilmjeit láthatják az érdeklődők, de műsorra tűzik Alekszej Alekszejev Naranzs, Minyon és Dartanyan című alkotását, Macskássy Gyula rövidfilmjeit, valamint Varga Csabától a Szél és a Don Quijote című munkákat.

A mozilátogatók megnézhetik Kovásznai György 1979-ben készült "zenés trükkfilmjét", a Habfürdőt. Szerepel a programban Bruno Bozzettónak, az olasz animáció mesterének több rövidfilmje, valamint Flash animációk címmel készült munkája, és bemutatják egész estés rajzfilm western-paródiáját, a West and Soda című alkotást is.

Az Uránia Kávéházban a Magyar Képregény Akadémia kiállítása mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakos hallgatóinak multimédiás diplomamunkái is megtekinthetők.

A Toldi moziban az elmúlt években készült észt, francia, kínai, koreai, lengyel és olasz rövidfilmeket vetítenek. Az Odeon Lloyd moziban a Poudriere francia animációs iskola rövidfilmjeiből láthat válogatást a közönség, többek között olyan filmeket is bemutatnak, mint a Babszem Jankó, a Noé, a Fejlődési rendellenesség, a Macska, mint macska vagy a Bob című alkotás.

A Novus Művészeti Iskola összeállításában egyebek mellett Bruno Bozzetto: Allegro Non Troppo című, 1977-ben készült munkája szerepel. A 85 perces animációban Dvorak, Ravel, Sibelius, Vivaldi és Sztravinszkij egy-egy műve csendül fel. A programot a Best of Anilogue válogatás színesíti, melynek keretében a budapesti animációs filmfesztivál fődíjas filmjeit vetítik a művészeti iskolában.

A világnap magyarországi rendezvénysorozatához az idén Debrecen is csatlakozik. A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban vetítések, animáció-történeti előadások és gyermekprogramok követik egymást.

Budapesthez hasonlóan Debrecenben is kiemelt szerepet kapnak Bruno Buzzetto alkotásai, és az érdeklődők a Modemben is láthatnak válogatást a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál rövid műveiből, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diplomafilmjeiből.

Saját témája is lesz azonban a debreceni rendezvénynek: egész napos vetítéssorozatot szentelnek a japán rajzfilm, az anime világának.

Az animáció világnapját 2002 óta ünneplik a Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA) kezdeményezésére október 28-án. 1892-ben ugyanis ezen a napon volt Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, vagyis ezen a napon történt az egyik első próbálkozás rajzolt figurák vetítésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását