2024. április 19. - Emma

A Greenpeace követelései

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet energiapolitikai intézkedéseket követel Európában és közte Magyarországon a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében.
2007. október 27. szombat 07:32 - Hírextra
A pénteken bemutatott Energiaforradalom: A fenntartható energiagazdálkodás lehetőségei Magyarországon a 21. században című tanulmányt a témával foglalkozó konferencia keretében átadták a környezetvédelmi minisztérium államtitkárának, Kovács Kálmánnak.

A Magyarországgal foglalkozó tanulmány készítői szerint hazánkban a globális átlagnál 1,4-szer erősebben következhet be éghajlatváltozás. Ennek enyhítése érdekében a Greenpeace azt várja, hogy szüntessék meg a fosszilis tüzelőanyagok és az atomenergia támogatását. Sürgetik a megújuló energiaforrások hasznosításának jogi szabályozását, valamint azt, hogy a megújuló energiát garantáltan kapcsolják be a hálózatba.

Kovács Kálmán a Független Hírügynökségnek elmondta: az elmúlt 30 év legnagyobb változásának tartja, hogy a kormányok ma már - általában - nem tekintik a gazdasági növekedés gátjának a környezetvédők programjait. Az irányt elfogadjuk, hogy a versenyképesség helyett a fenntartható fejlődés a cél - mondta az államtitkár.

Rámutatott azonban arra, hogy a részletekben ellentmondások is vannak. Példaként elmondta, általában igaz, hogy a vasúti személyszállítás tizedannyi széndioxidot bocsát ki, mint az autó, de csak akkor, ha a vonatok tele vannak. A mai magyar viszonyokat, utasszámokat alapul véve azonban az autók akár két és félszer kevésbé terhelik a környezetet, mint a vonatok - tette hozzá.

Az államtitkár egyetért azzal is, hogy őszintén el kell mondani az embereknek: az energiafelhasználás hatékonyságának javítása a fogyasztói árak emelkedésével fog járni, ellenkező esetben a kisebb energiafelhasználás a gazdasági növekedést lassítja. A nehezen kalkulálható költségekre példaként elmondta: senki sem tudja, hogy az elhasznált atomerőmű-fűtőszálak sok évtizedes biztonságos tárolása során milyen költségek fognak fellépni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását