2024. május 2. - Zsigmond

Barlangtól barlangig barangolás

A hétvégén rendezték az egyik legnépszerűbb téli fővárosi természetjáró akciót, a Barlangtól barlangig teljesítménytúrát. Ennek lényege, hogy a mindig szép számú vállalkozó kedvűeknek hat óra alatt kell bejárniuk a Budai-hegység jellegzetes pontjait, úgy,
2008. február 4. hétfő 15:14 - Constantinovits Milán
A túra útvonala áthalad a télen teljesen kopasz Homok-hegyen, az Apáthy-szikla legendás tanösvényein, a Kis-Hárs-hegy meredek lejtőin, és célba veszi a kevesek által ismert második kerületi Balogh Ádám-sziklát is. Nem túl megerőltető, 20 és fél km, 800 m-es szintemelkedéssel. Ugyanakkor van valami olyan megfoghatatlan hangulata, ami minden alkalommal számos túrabarátot csal a rajthoz.

Idén is remek hangulatban folyt a barangolás, és az idő is kegyes volt. Nem esett, nem fújt (na jó, csak enyhén) és nem csapott mínuszba a hőmérséklet. Izgalmakban pedig nem volt hiány! Az Apáthy-sziklára és a Vaskapu-hegyre a tetőig csak egy kötél segítségével lehetett feljutni, miközben az ember alatt ordító mélység tátongott. A szokásos sziklás terep, és az erdei ösvények után pár kilométeres műútat is be kellett járni, ez azért nem tett annyira jót az ember amúgy is fáradt talpának. A célban aztán nagy pihenés, oklevél, majd igazi, jóleső fáradtság töltötte el az embert. Aki beért időben, kimerülten, ám elégedetten mehetett haza. S hogy mi a titok?



Életérzés túrabakancsban

Javallott túrafelszerelés egy téli napra
* túracipő (bőr, magasszárú, bordás gumitalpú)
* zoknik (hosszúszárú, nedvszívó, pl. gyapjú, pamut)
* alsóneműk (nem műszálas)
* túranadrág
* hosszú ujjú ing (flanell)
* hosszú ujjú pulóver (gyapjú)
* szélanorák
* esőkabát v. ponchó (ülőkének is)
* meleg sapka
* egészségügyi felszerelés, zsebkendő, babakrém a kidörzsölődésekhez, egyéni gyógyszerek
* hátizsák v. hordkeret
* kulacs, lehetőleg hőszigetelő
* zsebkés
* elemlámpa
* papír, írószer
* kis túrazsák (16-40 liter)
* fotógép
* élelmiszerek, praktikusan szőlőcukor, csoki
* iratok: diákigazolvány, személyi igazolvány, utazási jegyek
A teljesítménytúrák a természetjárás szépségeit kapcsolják össze a versenysportok izgalmával és a társas kirándulások feledhetetlen hangulatával. Olyan egészségmegőrző programokat kínálnak, ahol felkészültségünk és kedvünk szerint tehetjük próbára képességeinket. Minderre egész évben lehetőségünk nyílik - a legváltozatosabb tájakon.

Kevesen tudják csak, mit jelent igazán kirándulni. A vad erdőjárók életérzésüket fogalmazzák meg olyan szavakban, mint a "Kinizsi Százas", "Éjszakai Ötvenes"; vagy éppen: a "BEAC Maxi"; és még hosszan sorolhatnánk az ismert teljesítménytúrákat. A lényeg, hogy adott távot meghatározott szintidőn belül kell teljesíteni, szigorúan a kijelölt útvonalon haladva, át az ellenőrzőpontokon, ahol pecsét, néhány biztató szó és finom tea várja a gyaloglókat.

S mindebben mégis mi a jó? – tehetjük fel a kérdést, visszarettenve a „nomádnak” tűnő körülményektől. Kezdjük ott, hogy gyalogolni egészséges. A gyaloglás bármikor elkezdhető, nem igényel különösebb előképzettséget.

Orvosi szemmel

Ahogy dr. Nagymányoki Zoltán sportorvos is kifejtette lapunknak: „Intenzívebb testmozgást jelent a puszta sétálásnál, munkára ösztönzi a bemerevedett izmokat, és mértékkel végezve - az aerobikkal vagy a futással ellentétben - nem terheli túl azokat. Hosszabb távon javítja a légzésfunkciókat, és az utóbbi évek kutatásai szerint serkenti a szervezet vérellátását. Régóta tény, hogy a módszeres gyaloglás az emésztőrendszerre is jótékony hatással van, illetve segít a láb és fenék környéki zsírrétegek eltüntetésében.



E sport azonban nemcsak a testi fittségünk szempontjából fontos, hanem pszichikai, mentális egészségünk megőrzése miatt is. A teljesítménytúrák esetében az állóképesség próbája az önértékelés ill. az akaraterő fejlesztésével fonódik össze: a gyakran hihetetlennek tűnő szintkülönbségek és távok legyőzése csak pozitív hozzáállással lehetséges. Ahogy a profik mondják: ezt fejben kell megnyerni.

Az olykor jelentős fáradsággal járó küzdelmek szellemi-lelki megújulást, önismereti és világszemléleti újraértékelést is jelenthetnek, főleg az első alkalommal indulóknak. A túrák baráti, egymást vidáman segítő hangulata elősegíti a teljesítésvágyat, a test tűrőképességének, fizikai határainak kitapasztalását, és új önismereti felfedezésekhez vezet.

Mikor, hol, kikkel?

Teljesítménytúrákat egész évben rendeznek, időpontokról és minden szükséges információról a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján tájékozódhatunk. Nekivághatunk például a havas hegyeknek a Téli Mátra keretében, márciusban 48-as emléktúrán járhatjuk be a Pilis legszebb tájait, a Via Dolorosán pedig a Kékest is megmászhatjuk.

A bátrabbakat nehezebb kihívások várják, itt van a legnépszerűbb hosszútávú túra, a Kinizsi Százas. 24 óra áll rendelkezésünkre 100 km legyűrésére a kijelölt ellenőrzőpontokat érintve. De említhetjük a Börzsönyt átszelő BEAC Maxi 110-et, vagy a Zalai-dombságban tekergő Rocky 130-at is.

Na de kivel? – tehetjük fel a kérdést, ha nincsenek igazi túratársaink, akik szívesen jönnének. Amennyiben nem válik be a kalandvágyóbb ismerőseink elhívása, akkor sem kell kétségbe esni! Vágjunk bele egyedül, és lesz társaság! Fontos ugyanis kiemelni, hogy a túrázók társadalma egyáltalán nem zárt, sőt, nagyon is befogadó. Bármelyik megméretést is választjuk, biztosak lehetünk abban, hogy jó közösségben, kitűnő hangulatban tehetjük meg a távot – már ha bírjuk szuflával.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását