2024. április 20. - Tivadar

Vigyázzunk háziállatainkra!

Könnyen megbetegedhetünk, amikor deres hajnalok váltják már a meleg nyári reggeleket, s az esőzések is vitathatatlanul jelzik az ősz beálltát. Ám a hűvösre fordult időben, a párás levegőben, s a nedves közegben gyorsan terjedő, fertőző mikroorganzmusok há
2007. október 26. péntek 09:51 - Hírextra

Az esőzések nagyban elősegítik a különböző – főleg bakteriális eredetű – hasmenések előfordulását is. A baktériumok egy része toxint (méreganyagot) termel. A szervezet ezt észreveszi, és mihamarabb igyekszik tőle megszabadulni. Ezt legkönnyebben a bélperisztaltika (bélmozgás) felgyorsításával éri el, ugyanakkor a vastagbélbeli vízfelszívódásra már nem marad idő, emiatt a széklet folyóssá válik.

Ha állatunk megázik a napi séta közben és otthon nem töröljük szárazra a bundáját, hanem az magától kénytelen megszáradni, kedvencünk könnyen felfázik. Emiatt ellenállóképessége lecsökken, és a kórokozókkal szemben szervezete kevésbé tud védekezni. Még a szobában tartott kutya és macska is elkaphatja a mikroorganizmusokkal terjedő fertőzéseket, hiszen mi magunk cipőtalppal, az utcáról könnyen hazavihetjük a kórokozókat a meleg lakásba. Kedvenceink aztán a padlóról, szőnyegről összeszedhetik őket, és nagyon könnyen megbetegszenek. A baktériumok közül az E. coli, a Staphylococcus, a Streptococcus, az Enterobacter, a Salmonella, a vírusok közül a parvo szokott nagy problémát okozni.

A másik, tipikusan őszi kutyabetegség a kennelköhögés. A betegség főleg a nedves, nyirkos, tavaszi, késő őszi, illetve téli időszakban, párás, ködös időben fordul elő kutyák között, emberre nem veszélyes. A megbetegedés összetett kóroktanú, kialakulásában vírusok (főleg a 2-es adenovírus, amelyhez társulhatnak egyéb vírusok, mint reovírus, parainfluenza-2, herpeszvírus) és baktériumok (Pasteurella multocida, Bordetella bronchiseptica, valamint Streptococcusok, és Pseudomonasok) együtt játszanak szerepet. Jellegzetes tünetként elég mélyről jövő kezdetben száraz, majd a bakteriális infekció miatt nedves, elnyújtott, esetenként fájdalmas köhögés alakul ki. A kutyának láza van, elesett, bágyadt, étvágytalan, levert, a megduzzadt mandulák miatt a nyelés nehezített, és gyakori a hányás is. A tünetekhez gyakran csatlakozik savós orrfolyás, valamint kevert bakteriális felülfertőzés esetén tüdőgyulladás is.

Ez az időszak a szőlő leszüretelésének ideje is. Sok kutya előszeretettel csemegézik a gyümölcsből, ami nem baj, ha mindezt mértékkel teszi, de ha túl sokat eszik belőle, nagyon könnyen úgynevezett ozmotikus hasmenést kaphat. Ennek az az oka, hogy a szőlő nedve gyakorlatilag tömény cukoroldat, amit a szervezet igyekszik felhígítani. Mindig a kisebb koncentrációjú hely felől a nagyobb koncentrációjú hely felé (jelen esetben a bél felé) indul meg a folyadékáramlás a szervezetből, ahol aztán nagyon sok folyadék halmozódik fel, ami profúz (nagyon erős és nagyon híg) bélsárürítéshez fog vezetni. Ilyenkor folyadékmegkötő (például széntabletta) segít a problémán.

A másik kedvenc csemege a dió. A kutyák nagyon szeretik, élvezettel gyűjtik össze és erős foguk segítségével könnyedén fel is törik a héját. Baj csak akkor van, ha kedvencünk nemcsak a dió belsejét, hanem a héját is lenyeli, mert az bélelzáródáshoz vezethet. Ugyanilyen tüneteket okozhat a most érő gesztenye is. Vigyázzunk vele, különösen a játékos és szeleburdi kölyökkutyák esetében, akik mindent megrágnak, lenyelnek kipróbálnak, és mindent játéknak tekintenek!

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását