2024. május 5. - Györgyi

Elszökhetnek kedvenceink

Az augusztus 20-i tűzijátékok miatt házi kedvenceink százai válhatnak kóborrá. A nagy hang / fényjáték a máskor nyugodt, szelíd kutyát is ijedt, agresszív állattá változtathatja. A sokkos állapotba kerülő kutya a riadalom elől ilyenkor rendszerint menekül
2008. augusztus 17. vasárnap 17:15 - Hírextra
A sétáltatott kutya a tűzijáték alatt a pórázt is kitépheti a gazdája kezéből. A máskor nyugodt eb eszét veszte szétszedheti az addig biztosnak hitt kerítést, kutyaólat, lakásban a használati tárgyakat, egyéb értékeket.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy a Szilveszteri petárdázásához hasonló riadtságot okoz az állatokban az augusztus 20-i tűzijáték is. Az emiatt kóborrá váló kutyát rendszerint gazdája kezdi el keresni, mégis van, hogy azok menhelyekre, ebrendészetekre, gyepmesteri telepekre kerülnek. Ez még a jobbik eset! Sajnos ezekben az időkben a kóborló kutya / cica legyengülve, gyakrabban végezheti járművek kerekei alatt vagy az erdőkben a vadászok puskája által is.

Az állattulajdonosok semmiképpen se vigyék ki a tűzijátékok helyszíneire házi kedvenceiket. A kisállatokat az ünnepek idejére tartsa mindenki biztonságos - zárt helyen. A szófogadó, engedelmes kutyákat se vigyék a durrogás előtt, alatt és után póráz nélkül sétálni. Az állatokat megelőzésképp a nyakörv mellett elláthatjuk nevet-és címet tartalmazó névtáblával, chip-pel. Ha elveszne az állat, a plusz információ sokat segíthet hazajutásában.

Ha mégis megtörténne a baj, az elveszett állatát keresse a legközelebbi gyepmesterei telepen (önkormányzatnál vagy a www.gyepmester.hu oldalon lehet érdeklődni a pontos elérhetőség kapcsán), állatmenhelyen (www.allatmenhely.lap.hu), vagy az Orpheus Állatvédő Egyesület www.zug.hu Állatbarát Web Kuckójában, ahol ingyenesen adhat fel bárki állatokkal kapcsolatos fényképes apróhirdetést. A probléma megelőzésével sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunk és családunk nyugalmát az augusztus 20-i ünnepek idején.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását