2024. május 3. - Tímea, Irma

Magyar garda

Ismét Gardafesztivált rendeznek szombaton és vasárnap Tihanyban; a balatoni halfajokról, különösen a "látott halnak" is nevezett gardáról azonban már pénteken előadások hangzanak el a tihanyi Limnológiai és Biológiai Kutatóintézetnél rendezendő tudományos
2007. október 26. péntek 07:30 - Hírextra
Rózsa Éva elmondta: a kétnapos gardaünnep szombaton stílszerűen gardahalászattal kezdődik; 10 órakor futnak ki a Balatoni Halászati Zrt. hajói a hajóállomástól, majd 11 óra 30 perckor ünnepélyesen fogadják a tihanyiak - élükön a polgármesterrel - a zsákmánnyal visszatérő halászokat. A zsákmánnyal a falu népe és a vendégsereg felvonul a bencés apátság elé, ahol megáldják a gardazsákmányt és az idei új bort is - tette hozzá az igazgató.

A garda a Balaton legmélyebb részén, a tihanyi kútnál verődik rajokba a téli vermeléshez, ezért október végén és novemberben már csak ott lehet fogni ezt a jellegzetes formájú, ízletes húsú és szinte csak a Balatonban előforduló halat. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a nagy rajokba összeverődő halak vonulását régen a hegy tetejéről lehetett jól látni, ezért a halászok a vízen dolgozó társaikat onnét irányították különböző jelzésekkel a halrajok felé; innét ered tehát a "látott hal" elnevezés.

A hal megáldását követően a Visszhangdombon kezdetét veszi a gardasütés; a szőlővessző és szőlőgyökér parazsán nyárson megsütött, pirosas-barnás garda (előtte paprikás lisztbe forgatják) igazi gasztronómiai csemege - mondta az igazgató, megjegyezve, hogy az érdeklődők természetesen kóstolót kapnak.

Szombaton borlovagokat is avatnak, majd a Visszhangdombon a nagysátorban az Aranyló Színház gyermekműsora következik, fellép a Tihanyi Gyermek Táncegyüttes is, lesz country táncshow, este pedig nosztalgiadiszkót rendeznek.

Vasárnap délelőtt tartják a horgászversenyt, valamint a halászlé- és halételfőző versenyt a Visszhangdombon. Délután az Aranyhíd Musical csoport és a Balaton-felvidéki Borvirág Kamara Táncegyüttes lép fel, majd az Echo Citerabanda zenél, ezután a Slágertaxi együttes műsora következik, Solymos Tóni szereplésével.

A visszhangdombon lévő sátrakban, sütödékben két napon át lehet majd kapni sült gardát, keszeget és süllőt is, továbbá lángost, kürtős kalácsot és egyéb finomságokat - tájékoztatott a művelődési központ igazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását