2024. április 25. - Márk

Tiltakoznak az állatvédők

Etetés, itatás és pihenő nélkül szállítják a vágóállatokat Magyrországon. Ez egyrészt törvénysértő, másrészt szégyen - vélekedik a Fehérkereszt Állatvédő Liga. Arra kérik a törvényhozókat és az ellenőrzésre kijelölt szervezeteket, hogy tartassák be az áll
2007. október 24. szerda 13:46 - Hírextra

Az Állatvédő Liga többször is kérte a Vám- és Pénzügyőrséget, hogy a nyári hőségriadó alatt fokozottabban ellenőrizzék a szállítás körülményei. Az a tapasztalatuk ugyanis, hogy a szállítmányok egy része úgy hagyja el az országot, hogy az állatok se inni, se enni nem kapnak. Emellett azt is el kell viselniük, hogy a zsúfoltság miatt a járművekben jelentősen megnő a hőmérséklet valamint a páratartalom, és gyakran megsérülnek, amikor egymásnak vagy a falaknak ütköznek.

Az utóbbiért a rosszul tervezett szállítójárművek és a durvább vezetési mód is hibáztatható - vélekedik a Fehérkereszt. A VPOP azt a választ adta, hogy nekik nincs lehetőségük minden jármű tételes átvizsgálására. A vizsgált időszakban pedig nem találtak semmilyen jogsértést. A Vám- és Pénzügyőrségnek egyébként nem feladata ezzel külön foglalkozni.

Szilágyi Isván, az Állatvédő Liga kurátora a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy rendszeres ellenőrzéseket és szigorú szankciókat kellene bevezetni, illetve ki kell nevezni egy hatósági jogkörrel rendelkező apparátust is. Szlovéniában például mindez már nagyon hatékonyan működik - tette hozzá.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga nyáron megfigyelte a rédicsi illetve a letenyei határátkelőhelyen levő etető- és itatóállomásokat. Azt tapasztalták, hogy az élőállatokat szállító kamionok vezetői nem állnak meg, és ez a 2004 - es uniós csatlakozásunk óta nem is kötelező.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását