2024. február 22. - Gerzson

Megújult az emlékház

Felújíttatta a magyar Külügyminisztérium a törökországi Tekirdagban (Rodostóban) lévő Rákóczi Emlékházat - tájékoztatta a tárca szóvivője szerdán az MTI-t.
2007. október 24. szerda 18:31 - Hírextra

A múzeum épülete kívül-belül megújult, a korábban észlelt falsüllyedést és beázást megszüntették - olvasható a közleményben.

Szelestey Lajos kiemelte: a Külügyminisztérium versenyeztetéssel választotta ki a felújítást végző helyi céget, még az év elején. A munkálatok összesen 15 ezer euróba kerültek.

II. Rákóczi Ferenc fejedelem azt követően vonult száműzetésbe, hogy a szabadságharc leverése után III. Károly 1715-ben fej- és jószágvesztésre ítéltette. A fejedelem 1717-ben III. Ahmed szultán hívására Törökországban telepedett le. Egy év múlva, a pozsareváci béke megkötése után Rodostóba kellett költöznie, itt élt 1735. április 8-án bekövetkezett haláláig.

A múzeum a fejedelem egykori ebédlőpalotájának rekonstruált másában működik. Ennek az épületnek a hasonmását Kassán is felépítették a múlt század közepén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását