2024. május 5. - Györgyi

Az egykori jegyzőre emlékeztek

Az Országgyűlés és a romániai Bihor megye, illetve Nagyvárad delegációja a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben szerdán délelőtt megkoszorúzta az 1849. október 24-én Pesten mártírhalált halt Szacsvay Imre nagyváradi születésű országgyűlési jegyző és más 1849-es
2007. október 24. szerda 12:38 - Hírextra

Az Országgyűlés vezetése részéről Világosi Gábor alelnök és Soltész István főtitkár, valamint a Ház jegyzői, Nyakó István és Török Zsolt (MSZP), Móring József (KDNP), Béki Gabriella (SZDSZ) és Pettkó András (MDF) helyeztek el koszorút a Köztársasági Őrezred katonáinak közreműködésével.

Nagyváradról Tempfli József római katolikus megyéspüspök, Lakatos Péter, Nagyvárad parlamenti képviselője, Bíró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere és a Bihor megyei nagyváros kulturális és oktatási intézményeinek több vezetője rótta le kegyeletét.

Béki Gabriella megemlékezésében kiemelte: kilenc éve tartják a hagyományt, a közös megemlékezést néhai jegyzőtársukról, változó helyszíneken: az egyik évben Budapesten, a másikban Nagyváradon, a harmadikban Székesfehérvárott. Bíró Rozália hangsúlyozta: a mai rohanó világban feltétlenül szükséges időt szakítani arra, hogy emlékezzünk egykori nagyjainkra, akiknek élete összekapcsolódik egy egész nemzet felszabadításával, a szabadságért való küzdelemmel.

Török Zsolt felidézte az egyházi pályára készülő, majd ügyvéd, azután ügyész és országgyűlési követ Szacsvay Imre életútját. Kiemelte, hogy a bihari "kis Kossuthként" is emlegetett politikus mindig híres volt szókimondásáról, igazmondásáról és szabadság iránti elkötelezettségéről, akkor is, amikor a bihari küldöttgyűlésben a szabadelvű ellenzék egyik vezetője volt.

Az 1818-ban született Szacsvay Imrét azért ítélték kötél általi halálra, mert egyik szerkesztője volt a Függetlenségi Nyilatkoznak és az Országgyűlés vezetői közül elsőként írta alá azt. Szacsvay Imre emlékét több utcanév és szobor mellett egy róla elnevezett országházi terem is őrzi, ahol a róla utólag készült portréfestményhez leszármazottja, Szacsvay László színművész is modellt állt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását