2024. május 17. - Paszkál

Valami nincs rendben: az emberek félnek

A tavalyi események fényében az idei október 23-a más, mint eddig. Összeállításunkban a fővárosi közhangulatnak jártunk utána, annak, hogy ki mire számít az ünnep kapcsán. Megkérdeztünk étteremtulajdonosokat, lakókat, felhívtunk egy taxitársaságot, érdekl
2007. október 22. hétfő 11:21 - Pór Károly

Aggódó nyugdíjas néni

„Múlt évben az ablakunk alatt vonultak el a vízágyúk, visszataszító látvány volt, és nagyon félek attól, hogy ez idén is megismétlődik, az biztos, hogy az utcára nem megyek ki. Hát mondja meg aranyos, nem borzasztó, hogy 2007-ben ilyet kell megélnünk?”

Vidékre „menekülő” család

„Attól tartok, hogy még a tavalyinál is rosszabb lesz a helyzet, mert hallottam a tévében, hogy voltak rendezvények, melyeket nem engedélyeztek. Figyelje meg, hogy azokat meg fogják tartani, és akkor ott aztán baj lesz… Ezért mi a családdal úgy döntöttünk, hogy vidékre utazunk október 23-án.”

Bátor fiatal

„Azt mondják megvan írva a sorsunk, ezért nem félek. Tavaly is voltak mifelénk összecsapások, és szerintem idén is lesznek. Én viszont azt mondom, hogy egyszer élünk, és jöjjön, aminek jönnie kell. Nem tartom kizártnak azt sem, hogy résztveszek valamelyik rendezvényen.”

A televíziók közül az RTL Klubtól és a Magyar Televíziótól kaptunk tájékoztatást. Mindkét csatorna azt közölte, hogy felkészültek a váratlan események közvetítésére is.

Zsoldos András – RTL Klub

„Minden munkára fogható kolléga dolgozni fog október 23-án. Fogalmam sincs arról, hogy lesz-e atrocitás, de minden eshetőségre fel vagyunk készülve. Az összes jelentős eseményen - például állami rendezvények, Fidesz nagygyűlés - ott lesznek munkatársaink, és egy közvetítőkocsi is készenlétben fog állni. Tehát, ha szükséges, akkor rövid időn belül bárhonnét közvetíteni tudunk.”

Borsos Roland - MTV

„A Magyar Televízió, ahogy az elmúlt években, úgy az idén is kiemelt figyelmet szentel az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulójának. Ez elsősorban a szabadságharc eseményeit, üzenetét méltóképpen tolmácsoló dokumentumfilmek és játékfilmek sugárzását jelenti. Közszolgálati kötelezettségeinek eleget téve ugyanakkor a hivatalos megemlékezések közül többet is élőben sugároz a köztelevízió, stábja pedig felkészült a rendkívüli események közvetítésére is.”

Az egyik taxitársaság vezetője arról tájékoztatott minket, hogy a velük szerződésben álló taxisok mindegyike egyéni vállalkozó, tehát maguk döntik el, hogy dolgoznak-e vagy sem. Viszont az eddigi visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy a taxisofőröket nem riasztották el a múlt év eseményei, és jelentős részük vállalja a munkát október 23-án is.

Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet munkatársa azt közölte, hogy minden eshetőségre felkészültek. Október 23-án tizenkét ügyeletes orvos áll majd készenlétben, de szükség esetén további nyolc orvos berendelhető. Egyébként tavaly az intézet több dolgozója is önként ment be munkahelyére, amikor értesültek az eseményekről, és szükség esetén erre idén is lehet számítani.

Bár rögtönzött közvélemény-kutatásunkból messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, de azt jól jelzik a megszólalások, hogy többen tartanak az ünneptől és a tavalyi események megismétlődésétől. Van, aki a gyerekét nem engedi ki az utcára, vagy éppen nem meri kinyitni üzletét, mások elmenekülnek a fővárosból, megint mások meg egyszerűen „csak” rettegnek. Az ország egyik legnézettebb tévécsatornájánál (valószínű, hogy a többinél is) pedig annyira felkészültek minden eshetőségre, hogy az összes munkára fogható emberük dolgozni fog, csak azért, hogy a kedves tévénézők otthon a kényelmes fotelben ülve nehogy lemaradjanak valamiről is.

Mindebből a tanulságot bárki levonhatja magának. Én csak egyet jegyzek meg halkan, de úgy, hogy mindenki meghallja: azon a helyen, ahol egy ünnep előtt félni kell, valami nagyon nincs rendben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását