2024. április 30. - Katalin, Kitti

Már látogathatók az emlékpontok

Budapest több pontján már vasárnap is látogathatóak voltak azok a szabadtéri installációk és kiállítások, emlékpontok, amelyeket az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulója alkalmából állítottak fel.
2007. október 21. vasárnap 21:43 - Hírextra

Az Ötvenhatosok terén az 50. évforduló alkalmából tavaly felavatott emlékmű mellett vasárnap délelőtt nyitották meg a kordont a látogatók előtt a korabeli gépjárműveket, barikádokat és katonai autókat is felsorakoztató szabadtéri múzeumban.

Az öt napig nyitva álló kiállításon programok is zajlanak: szabadtéri, utcai színház, amely 1956. október 23-i eseményeket jelenít meg statiszták és érdeklődők részvételével is. A rendezvényeket interaktív filmstúdió kíséri, amely keretében bárki elkészítheti "saját ,56-os filmjét", amelyet DVD-re rögzítve meg is kap.

A felállított színpadon a programok mellett zenekar eleveníti fel az 1950-es évek nemzetközi slágereit.
Az ,56-osok terén álló sátrakban eközben felvételeket, történészi magyarázó szakértői szöveggel kísért 1956-os felvételek mennek, illetve a Magyar Rádió október 23-i és november 4. közötti eredeti adásai.

"Forradalmi expresszként" egészíti ki a szabadtéri kiállítást az a Csepel teherautó, amely "a forradalom legnépszerűbb járműveként" viszi platóján félóránként a Városligeten körbe az érdeklődőket és közben szakértők magyarázzák az ötvenes évek világát. Ennek megismerésében segít az a sátor, amely az 1950-es évek lakásainak belsejét mutatja be. Egy másik sátorban a forradalomra jellemző használati tárgyak vannak kiállítva.

A szabadtéri kiállítás szomszédságában nyílt meg az ,56 Kép és regény című óriásplakát kiállítás, amelyet a szabadtéri kiállításhoz hasonlóan a Miniszterelnöki Hivatal rendelt meg.

A hat óriásplakátra írt és rajzolt, az 1956. október 23-i eseményeket fiktív személyekkel ábrázoló képregény-montázst öt alkotócsoport képregényírói és grafikusai készítették az ARC szervezésében, a Magyar Képregény Akadémia közreműködésével.

Kiindulópontként közelíti meg 1956-ot a forgalom elől lezárt budai rakparton vasárnap délelőtt megnyitott Budapest Jövőkép ,56 című installáció, amely 600 méteren keresztül mutatja be óriásplakátokon, hogy fiatal képzőművészek elképzelése szerint miként fog kinézni 2056-ban a magyar főváros.

Az 1956. október 23-i, a Műegyetemtől a Bem térig tartó forradalmi utat jelölő kiállításon a szervezők értékelése szerint az eljövendő képzőművészei alkották jövőlátomásaikat, van, aki az emberiség kipusztulását jósolta és a jövő Budapestjén csak kóbor állatokat látott, más futurista épületekkel, ma még nem létező járművekkel képzelte a jövőt, de volt, aki a globális felmelegedést helyezte előtérbe és elsivatagosodott belvárost ábrázolt tevékkel.

Egyesek szerint 49 év múlva ugyanúgy csókolóznak majd a híd alatt a szerelmespárok, sétálnak a családok, mint ma, a változást egy némileg eltérő városkép mutatja.

A képzőművészekből álló zsűri hat díjat osztott ki legjobbnak ítélt alkotóknak.
A 600 méter hosszú plakátsor október 23-án 22 óráig áll nyitva.

A szervezők nevében Novák Péter zenész értékelte úgy, hogy a mai iskolások már egészen más időben élnek, mint az ő nemzedéke, vagy az a fölötti generációk, nem jellemző rájuk az országban tapasztalható, depressziót is okozó politikai és társadalmi megosztottság.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását