2024. április 27. - Zita

Kiállítás a romákkal szembeni sztereotípiák ellen

A romák sztereotip ábrázolása ellen, Chachipe címmel meghirdetett fotópályázat anyagából nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten, az OSA (Nyílt Társadalom Archívum) Centrális Galériájában.
2007. október 22. hétfő 11:06 - Hírextra

Ardó Zsuzsanna, a nemzetközi zsűri elnöke az MTI-nek elmondta: több mint kétezer pályamű érkezett a június 1-jén kiírt fotópályázatra, melyet a budapesti OSI (Nyílt Társadalom Intézet) és az OSA Archívum közösen hirdetett meg a Roma Integrácio Évtizede program részeként. Chachipe, a pályázat és a kiállítás címe, lovári nyelven igazságot, jogot, valóságot jelent.

A pályázattal a romákkal kapcsolatos vizuális sztereotípiák ellen akarnak fellépni, valamint a roma emberek és kultúra érzékletes, művészi bemutatását szeretnék elérni - hangsúlyozta.
Az öttagú, nemzetközi zsűri portré, hír, családi és esszé kategóriában hirdetett győztest szeptemberben. Portré kategóriában Czimbal Gyula, a Magyar Távirati Iroda munkatársa kapott elismerést. Hír kategóriában Pálosi Erika Tünde (Románia), családi kategóriában Bereczki Zoltán (Románia), esszé kategóriában Nina Nikolova (Bulgária) nyerte meg a pályázatot.

Ardó Zsuzsanna elmondta, hogy a legtöbb pályamunka Magyarországról és Romániából érkezett a nemzetközi fotóversenyre.

"Összességében szín- és témagazdagság jellemzi a fotókat, amelyekből a kiállításra készült válogatás árnyaltan mutatja be a témát, oldva a társadalomban élő sztereotípiákat"- jellemezte a munkákat.

A győztes fotókat a pályázati anyagok legjobbjaival a Centrális Galériában állítják ki. A képeket egy hónapon át láthatják majd az érdeklődők.

A Roma Évtized Program jegyében zajló fotópályázatra a szervezők (a Nyílt Társadalom Intézet és a Közép-Európai Egyetem részeként működő Open Society Archive) augusztus 15-ig várta a pályaműveket. A felhívásra amatőr és hivatásos fotósok egyaránt jelentkezhettek.

A fotók a Roma Integráció Évtizede Programban résztvevő országokban készültek. A programban, amely 2005-ben indult és 2015-ig tart, kilenc ország vesz részt: Bulgária, Csehország, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Románia, Szerbia és Szlovákia. Céljuk, hogy tíz év alatt elősegítsék a roma közösségek társadalmi helyzetének gyökeres megváltoztatását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását