2024. április 24. - György

Jobbközép-liberális kormány lesz

Piacbarát, Európa-párti kormánya lehet Lengyelországnak azután, hogy a vasárnapi előrehozott választásokon az előzetes eredmények szerint a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) szerezte meg a voksok többségét. A Donald Tusk vezette PO 227 parlamenti
2007. október 22. hétfő 09:33 - Hírextra
"Köszönöm mindenkinek, aki segített visszaállítani a lengyelek reményét"- fogalmazott az 50 éves Tusk pártja választási központjában. Az eddigi kormányfő, Jaroslaw Kaczynski vasárnap este elismerte vereségét, és gratulált riválisának a győzelemhez. " Sok sikert kívánok Donald Tusknak ás gratulálok győzelméhez is"- mondta a konzervatív politikus azután, hogy az exit poll eredmények szerint a PiS a szavazatok 30-31 százalékát szerezte meg, szemben a PO 43-44 százalékával. A voksoláson a szavazásra jogosultek 55 százaléka vett részt.

A leendő miniszterelnök, Donald Tusk azt ígérte, hogy csökkenteni fogja az adókat, és megpróbálja hazacsábítani az Egyesült Királyságban és Írországban dolgozó lengyelek többségét. Lengyelország 2004-es Uniós csatlakozása óta több mint egymillióan vándoroltak ki a jobb megélhetés reményében. Tusk közölte azt is, hogy szoros kapcsolatokat kíván fenntartani az Egyesült Államokkal, de azt is megerősítette, hogy a lehető leghamarabb hazahív 900 Irakban állomásozó lengyel katonát.

Elemzők szerint a Polgári Platform is koalíciós kormányt fog alakítani a Paraszt párttal, amely a számítások szerint 27 mandátumot szerzett meg a parlamentben.

Az új kormánynak ugyanakkor nem lesz könnyű dolga, mert az államfő az eddigi miniszterelnök ikertestvére, Lech Kaczynski még 3 évig hivatalában marad, köztársasági elnökként pedig keresztül megvétózhatja a kabinet lépéseit.

Lengyelországban azért kellett előrehozott választásokat tartani, mert a nyáron fölbomlott a három pártból álló kormánykoalíció.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását