2024. február 22. - Gerzson

Picasso és társai a Szépművészetiben

A klasszikus modern képzőművészet legjelentősebb alkotóit és irányzatait mutatja be a Szépművészeti Múzeum legújabb, október 26-án megnyíló kiállítása; a Picasso, Klee, Kandinszkij című tárlat csaknem száz művet vonultat fel a svájci Rupf-gyűjtemény anyag
2007. október 21. vasárnap 10:39 - Hírextra

A múzeum összegzése szerint a csaknem 900 klasszikus modern festményt, rajzot, szobrot őrző gyűjteményt kezelő, ötvenéves jubileumát ünneplő Hermann und Margrit Rupf-Stiftung (Hermann és Margrit Rupf Alapítvány) a kollekció legjelentősebb darabjainak segítségével nyújt bepillantást a páratlan gyűjteménybe.

A kiállításon szereplő művek keletkezésüket tekintve átfogják XX. század első felét: a legkorábbi művek az 1900-as évek elejéről, a legkésőbbiek az 1960-es évekből származnak.

A tárlaton többek között a francia André Derain, Othon Friesz, Georges Braque és Fernand Léger alkotásai, a spanyol Pablo Picasso és Juan Gris művei, a svájci Paul Klee és az orosz Vaszilij Kandinszkij munkái adnak átfogó képet a korszakról. A kiállítás címében szereplő három mestertől összesen 41 alkotás látható.

A szervezők nem csupán a korszak legjelentősebb alkotóit, hanem a klasszikus avantgárd művészet legfontosabb jellemzőit, irányzatait (fauve-ok, kubizmus, dadaizmus, szürrealizmus) is bemutatják.
A tárlat különlegessége, hogy a gyűjtemény első alkalommal mutatkozik be az európai nagyközönség előtt egy vándorkiállítás keretében, ennek harmadik állomása a Szépművészeti Múzeum. A budapesti közönség a berni és a grenoble-i kiállítás után ismerkedhet meg a Rupf-gyűjtemény kiemelkedő alkotásaival.

Az összegzés szerint Hermann Rupf és felesége, Margrit Rupf-Wirz gyűjteménye ma már az egyik legfontosabb klasszikus modern művészeti magángyűjteménynek számít. Az 1880-ban, Bernben született rövidáruüzlet-tulajdonos és neje 1907-ben kezdte felépíteni gyűjteményét. Akkoriban vásárolták első képeiket, Georges Braque és Pablo Picasso festményeit, amelyeket ma a kubizmus korai szakaszának legfontosabb alkotásai között tartanak számon. Gyűjteményük darabjait gyakran már a művek készülésének évében megvásárolták. Szoros kapcsolatot ápoltak Paul Klee svájci festővel, képei megvásárlásával támogatták a művészt.

A házaspár - utódok hiányában - 1954-ben hozta létre a nevét viselő alapítványt, azzal a céllal, hogy ápolja és bővítse a gyűjteményt, amely a berni Kunstmuseumba került megőrzésre. Az eredetileg 300 darabot számlált kollekció az alapítvány későbbi, gyakran kortárs szerzeményeinek köszönhetően mára 900 darabossá bővült.

A tárlat január 27-ig várja a nagyközönséget a Szépművészeti Múzeumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását