2024. május 2. - Zsigmond

Günter Grass 80 éves

Mintegy kétezer meghívott vendég - többségében barátai és pályatársai - köszöntötték a hét végén Németország leghíresebb íróját, az irodalmi Nobel-díjas Günter Grasst 80. születésnapja alkalmából.
2007. október 21. vasárnap 19:01 - Hírextra

A Göttingenben tartott szombat esti rendezvényen a Grasst ünneplők között volt Gerhard Schröder volt szociáldemokrata kancellár is, s jelen voltak a világhírű író könyveit az elmúlt évtizedekben terjesztő németországi kiadók vezető képviselői, továbbá azok a művészek, akik az elmúlt évtizedekben különböző területeken végig kísérték pályáját. Így Volker Schlöndorff nemzetközileg is ismert és elismert filmrendező, aki filmre vitte Günter Grass mindmáig talán legnépszerűbb regényét, az 1959-ben megjelent Bádogdobot, amely Grass számára meghozta a világhírt.

Schlöndorff mellett természetesen ott volt - ezúttal teljes emberi alakjában - David Bennent színész, aki a Bádogdobban a világ szörnyűségei elleni tiltakozásul törpének megmaradó főszereplőt, Oscar Matzerathot játszotta, valamint Günter Sommer, aki számtalan olvasói esten Grassnak jazzkíséretet nyújtott. Sommer ezúttal "bádogdobon" dobolt, majd azt születésnapi ajándékként az írónak ajándékozta. Schlöndorff és Bennent pedig arra emlékeztetett, hogy annak idején nem volt könnyű a rendkívül kritikus, igényes és szókimondó íróval együtt dolgozni, de - mint fogalmaztak - megérte, nem csak azért, mert a film később Oscar-díjat kapott.

Klaus Staeck, a berlini Művészetek Akadémiájának elnöke ünnepi beszédében vitathatatlan demokrataként méltatta a Nobel-díjas írót. Staeck szavai szerint Grass - aki egy időben az SPD-vezető, majd szövetségi kancellár, Willy Brandt beszédeit írta, s 1982-től tíz éven keresztül maga is tagja volt a Német Szociáldemokrata Pártnak - "nem hagyta a politikát az úgynevezett szakértőkre, hanem inkább ő maga is aktívan bekapcsolódott abba." Emlékeztetett arra is: Grass egyike volt azoknak a művészeknek, akik 2003 elején erősítették az akkori kancellárt, Gerhard Schrödert abban a törekvésében, hogy Németországot távol tartsa az iraki háborútól.

Az ARD közszolgálati televízió által támogatott születésnapi ünnepséget maga az ünnepelt meghatottan köszönte meg. Grass mindenekelőtt azt hangoztatta, hogy - a 80. életév ellenére "még mindig tud gyermekként örülni."

A szombat esti megemlékezés hivatalos volt ugyan, de még mindig nem a leghivatalosabb a Günter Grasst köszöntő, születésnapi rendezvények sorában. A valóban "állami" ünnepet október 27-én tartják Lübeckben, ahol Grass jelenleg is él, s ahol életének több évtizedét töltötte. Az ünnepi beszédet pedig Horst Köhler államfő tartja.

Amúgy az író még 80 évesen is tud még meglepetést okozni. Bejelentette ugyanis, hogy ismét bekapcsolódik a politikába, s a közelgő hamburgi tartományi választásokon kampányolni kíván a szociáldemokrata polgármester-jelölt mellett. Azt azonban hozzátette, hogy az írással természetesen nem kíván felhagyni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását