2024. április 28. - Valéria

A szélsőségek veszélyére figyelmeztet az MSZP

Ha nem vigyázunk, a történelem megismételheti önmagát - mondta Burány Sándor, az MSZP budapesti tanácsának elnöke a Magyar Gárda vasárnap délutáni avatását megelőzően "A történelem megismétli önmagát! Még visszafordulhattok" címmel megnyílt plakátkiállítá
2007. október 21. vasárnap 14:31 - Hírextra

"Kérek minden civil szervezetet, minden jó érzésű embert, minden demokratát, határolódjanak el azoktól a szélsőséges megnyilvánulásoktól, amelyeket egyszer már láttunk a történelemben.(...) Nem akarjuk megvárni, sőt tenni akarunk az ellen, hogy ez az út ugyanúgy ismétlődjön, mint évtizedekkel ezelőtt" - fogalmazott Burány Sándor a fővárosban, az Andrássy úton kiállított egyik plakát előtt.

Mint mondta, a képek némelyikén békés nyilasok vonulnak az Andrássy úton, de "mi már tudjuk, vannak akik a bőrükön tapasztalták meg, vannak akik a történelemkönyvből tanulták meg azt, hogy ez az út akkor hova vezetett".

Az Andrássy úton a Kodály körönd és a Hősök tere közötti szakaszon kiállított hat plakát 12 fotója a magyar történelem nyilas időszakára emlékeztet. A kiállítást az MSZP budapesti tanácsa, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével, az Országos Cigány Önkormányzattal és más civil szervezetekkel közösen szervezte.

Burány Sándor a Magyar Gárdára utalva azt mondta: azt akarják, hogy ebben a formájában semmilyen módon senki ne követhesse a régi utat, és erre őket is figyelmeztetni szeretnék most, amikor ennek az útnak az elején vannak.

A politikus szerint tévednek azok, akik azt hiszik, hogy ha zsidókat, cigányokat emberi méltóságukban megbántanak, megaláznak, személyükben fenyegetnek, akkor ez a megalázók és a zsidók, a cigányok ügye. Ez mindnyájunk ügye, minden jó érésű ember ügye, minden demokrata ügye - jelentette ki.

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke azt mondta: bár a Magyar Gárda létszámának emelkedése nem jó jel, ám a várbeli avatás óta világossá vált, hogy a magyar társadalom többsége ezeket az embereket nem támogatja, ellenérzéssel viseltetik irántuk. Úgy vélte, a magyar társadalom komolyan veszi ezt a kérdést és megfelelő súllyal is kezeli.
"Azt nem tudom sem elfogadni, sem megérteni, hogy egy politikai szervezet, mint a Jobbik, miért fegyverkezik, miért tart lőgyakorlatokat" - fogalmazott Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Hozzátette: a történelem bebizonyította, hogy aki fegyvert fog, az előbb-utóbb használja is.

Véleménye szerint az a légkör, amit a Jobbik és a Magyar Gárda cselekedetei kialakítanak, mindannyiunkra veszélyes.

Kolompár Orbán emlékeztetett egy szombati esetre, amikor a Borsod megyei Fonyban egy természetvédelmi őr fegyverével "vad módjára" agyonlőtt egy roma férfit, aki fát gyűjtött az erdőben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását