2024. április 27. - Zita

Megye és régió is kell

Gyenesei István szerint a megyékre és a régiókra is szükség van Magyarországon. Az önkormányzati miniszterjelölt az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: pártállásra való tekintet nélkül erősíteni szeretné a napi kapcsolatot az önkormányzati vezetőkkel.
2008. április 28. hétfő 16:32 - Hírextra
Megye vagy régió kérdésre az a válaszom, hogy is-is. Mindkettőre szükség lehet. Csak olyan régió kellene, amelyik megfelelő hatáskört és forrásokat is kap, mert anélkül nem működhet. Egyébként a megyei szint is lehet regionális hatáskörökkel felruházott közeg, a kettő nem zárja ki egymást" - mondta Gyenesei István.

Az MTI azon kérdésére, mit csinálna másként, mint elődje, Gyenesei István kiemelte: napi kapcsolatot szeretne kiépíteni az önkormányzatok vezetőivel, illetve az őket összefogó érdekvédelmi képviseletekkel. Mint mondta, természetesnek tartja, hogy pártállástól függetlenül bárkivel együttműködjön, mert az önkormányzati területen nem szabad, hogy párthovatartozás határozza meg a döntéseket.

Gyenesei István úgy látja, ha az önkormányzatok jól működnek, megvannak a tevékenységükhöz szükséges források, akkor az emberek is jól érzik magukat.

A leendő önkormányzati miniszter nagyobb szerepet adna a civil társadalomnak, szerinte a civilek többre hivatottak annál, hogy csak a "huszárcsákón a bojt" legyenek. Bízik abban is, hogy miniszterré válásával megnő majd a Somogyért Egyesület súlya is. (Utóbbi szervezet színeiben szerzett Gyenesei István egyéni képviselői mandátumot 2006 tavaszán.)

Az 1989-ig MSZMP-tag Gyenesei István arra a kérdésre, hogy a miniszteri poszt elfogadása visszatérést jelent-e számára a baloldalhoz, kiemelte: számára a politikai tevékenység területe továbbra is a politikai közép, a centrum, beleértve a jobbközepet és a balközepet egyaránt. Hozzátette ugyanakkor, hogy elkötelezett a szocialista kormány által. Megjegyezte: nem tervezi, hogy belépjen az MSZP-be, függetlenségét továbbra is megtartja.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn délben jelentette be, hogy a kormány májustól új szerkezetben működik és ebben hét új miniszter kap helyet. Az átalakítások két-három hét múlva, a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítása után lépnek hatályba.

A kormányfő bejelentette, hogy az önkormányzati tárca vezetését Gyenesei István független képviselő veszi át; Bajnai Gordon jelenlegi önkormányzati és területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetője lesz, Szabó Pál, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója az újonnan megalakuló közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárcát vezeti, Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora a tudománypolitikáért, a kutatás-fejlesztésért és a technológiai innovációért felelős tárca nélküli miniszter lesz.

Az új egészségügyi miniszter Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelenlegi főigazgatója lesz, Szabó Imre, az MSZP Pest megyei elnöke, országgyűlési képviselő vezeti majd a környezetvédelmi és vízügyi tárcát, Szűcs Erika, az MSZP választmányának elnökhelyettese, országgyűlési képviselő pedig a szociális és munkaügyi tárcát veszi át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását