2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A pápát hívják Magyarországra

Az európai cigányság nevében Magyarországra kívánja hívni az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a katolikus egyházfőt, XVI. Benedek pápát - döntött a szervezet szombati budapesti közgyűlésén.
2007. október 21. vasárnap 07:33 - Hírextra

Az országos önkormányzat azt is kezdeményezi, hogy a szentatya a romák búcsújáró helyén, Csatkán, áldja meg azt a kápolnát, amit annak emlékére emeltek, hogy II. János Pál pápa a vatikáni audiencián 2003-ban megáldotta a magyarországi roma zarándokok által vitt keresztet. A faragott feszületet azóta abban a kápolnában őrzik, amit idén szeptemberben, a Mária napi búcsún az elhunyt katolikus egyházfőről neveztek el.

Az OCÖ - Ifj. Kozák János képviselő kezdeményezésére - még októberben felveszi a kapcsolatot az állami vezetéssel és a katolikus egyházzal, hogy a cigányság nevében hívják meg XVI. Benedek pápát Magyarországra - döntött a szervezet közgyűlése.

Ifj. Kozák János az MTI-nek azt mondta: a pápát az európai cigányság nevében invitálják hazánkba, ezért Románia, Bulgária, Szlovákia, Lengyelország és más romák lakta európai országok - főként a Roma Évtized Programban részt vevő államok - képviselőivel is egyeztetnek a közös fogadtatási ceremóniáról.

Az OCÖ-képviselő úgy fogalmazott: "hihetetlennek tűnhetett az is, hogy minket, zarándokokat fogadott annakidején II. János Pál pápa, és ez ad hitet ahhoz, is, hogy elfogadja meghívásunkat XVI. Benedek is." Emlékezetett arra, hogy éppen négy évvel ezelőtt indultak Budapestről Rómába a cigány zarándokok, ami szintén az OCÖ szervezésében történt.

Hozzáfűzte: tudják, hogy egy ilyen látogatás megszervezése "nem kis feladat" sem az állami vezetésnek sem az egyháznak, de bíznak abban, hogy egy-két éven belül találnak megfelelő alkalmat és időpontot a látogatáshoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását