2024. május 7. - Gizella

Több tízezres franciaellenes tüntetés

Több tízezres tömeg tüntetett szombaton Dzsibutiban Franciaország ellen, mert egy párizsi bíróság beidézett két helyi politikust Bernard Borrel bíró meggyilkolása miatt. Borrel özvegye szerint titkosügynökök ölték meg férjét, az ügyben érintett lehet Jacq
2007. október 20. szombat 20:31 - Hírextra
A szemtanúk szerint 20-30 ezres tömeg tiltakozott Dzsama Szulejmán legfőbb ügyész és Hasszán Szaid, a titkosszolgálatok vezetőjének tervezett meghallgatása ellen, a kelet-afrikai országban. A két férfit azzal vádolják a francia hatóságok, hogy nyomást gyakoroltak két tanúra, akik ismerik egy francia bíró, Bernard Borrel 1995-ös meggyilkolásának részleteit.

Borrel családjával Dzsibutiban élt és a sajtóértesülések szerint vizsgálatot tervezett az ország akkori elnöke, Omar Guelleh ellen. A férfi félig elégett holttestét nem sokkal később,egy szakadék alján találták meg 1995 októberében.

A hivatalos dzsibuti-i vizsgálat öngyilkosságot állapított meg, de Borrell özvegye szerint férjét a helyi titkosszolgálat ölte meg. Az asszony szerint a francia titkosszolgálat is részt vett az akcióban, mert Párizs el akarta kerülni, hogy a Borrell által tervezett vizsgálat megrontsa a két ország viszonyát.

A júniusban hatalomra került Nicolas Sarkozy megígérte a bíró özvegyének, hogy kivizsgálja az ügyet, júliusban egy volt francia titkosügynök azt állította, hogy Borrell egy dzsibuti-i miniszter kérésére kezdte vizsgálni Guelleh elnök ügyeit. Ugyancsak júliusban francia nyomozók házkutatást tartottak Jacques Chirac volt francia elnök afrikai tanácsadójának házában, az üggyel összefüggésben.

Dzsibuti Afrika keleti részén fekszik, a Vörös-tenger bejáratánál. Alig 800 ezer lakosa van, a negyed magyarországnyi terület stratégia jelentőségét a Szuezi-csatorna közelsége adja. Franciaország legnagyobb afrikai bázisa Dzsibutiban van.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását