2024. május 19. - Ivó, Milán

Orbán: erősebb az EU most, mint fél éve

Az Európai Unió most erősebb, mint fél éve volt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, a magyar EU-elnökség utolsó uniós csúcstalálkozójának záró sajtótájékoztatóján.
2011. június 24. péntek 17:00 - HírExtra
Az újságírók előtt Herman Van Rompuy, az EU-országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő testület elnöke gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a magyar EU-elnökség ellátása során végzett kiváló munkához. Dicsérte az elnökség tevékenységét a sajtótájékoztató harmadik résztvevője, José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke is.

A magyar kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy az unió megerősödése olyan hirtelen kihívások ellenére következett be, mint a japán katasztrófa, az észak-afrikai társadalmi változássorozat, illetve az euró válsága.

Úgy vélte, a csütörtöki és pénteki csúcstalálkozón hozott döntésekkel beérett a fél éves elnökség munkája is. A legfőbb eredmények közül kiemelte, hogy "kézzel elérhető távolságba" került a gazdasági kormányzás beteljesítése, elfogadták a romastratégiát és a Duna-stratégiát, továbbá Horvátország csatlakozásának kimondásával újra mozgásba hozták a bővítés gépezetét.

Orbán a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy Magyarország Európa iránti adósságokkal érkezett az EU-elnökségbe. Az ország korábban maga is hozzájárult Európa bajaihoz, az eladósodáshoz, és elvesztette szavahihetőségét. "Magyarország az elmúlt években arról volt híres, hogy mi omlottunk először össze pénzügyileg, megelőzve a görögöket, meghamisítottuk a gazdasági adatokat, és orránál fogva vezettük a nemzetközi közvéleményt, az államadósságunkat az égbe lőttük föl, és a pénzügyi egyensúlytalanságunk párját ritkítóan tragikusan nézett ki" - fogalmazott.
Ma viszont szerinte azt lehet mondani, hogy "Magyarország hozzájárul az európai gazdaság sikereihez, transzparens, kiszámítható és stabil".

A mostani kormány nagy erőfeszítéseket tesz az eladósodás leküzdése érdekében - hangsúlyozta, emlékeztetve, hogy csak a múlt héten négy százalékkal, 77 százalékra csökkent az államadósság.

"Minden okunk megvan arra, hogy úgy tekintsük, visszanyertük a tekintélyünket és az elismertségünket, amely egy nemzet önbecsüléséhez mindig szükséges" - fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, hogy e szempontból magyar szemmel is rendkívül sikeresnek értékeli az uniós elnökséget.

Köszönetet mondott Orbán Viktor is Van Rompuynek és Barrosonak is az együttműködésért, továbbá amiért "végig teljes szívvel támogatták a magyar elnökség céljainak megvalósulását".
Van Rompuy kitért arra, hogy Orbán Viktorral nagyon szoros együttműködésben dolgoztak együtt, és örömét fejezte ki, hogy folytatják a közös munkát az uniós kormányfői tanácsban.

Barroso is méltatta az erőfeszítéseket

Barroso ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy az elnökség "nagyon fontos témákban óriási erőfeszítéseket tett", és mindenképpen el kell ismerni azt a hozzáértő módot, amellyel "a kormány és az egész csapat" igyekezett erősebbé tenné az uniót.

A sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy a lengyel kormányfővel kötött informális megállapodása értelmében a mostani és a következő (lengyel) elnökség szorosan együttműködik, annak ellenére, hogy két különböző elnökségi trióhoz tartoznak (a magyar elnökséggel a spanyol-belga-magyar hármas elnökség is véget ér).

Egy másik kérdés kapcsán úgy értékelte, a másfél éve életbe lépett, az unió működésében intézményes reformokat hozó Lisszaboni Szerződés jó munkamegosztást, partneri együttműködést teremtett az uniós intézmények vezetői között, beleértve a soros elnökséget is.


Jóváhagyták a romastratégiát

Jóváhagyták az európai uniós tagországok állam- és kormányfői pénteken az EU keretstratégiáját a romák társadalmi beilleszkedésének segítésére és ösztönzésére.

Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a kétnapos csúcstalálkozó zárásaként tartott sajtótájékoztatón.

Mint fogalmazott, a magyar EU-elnökség idején kidolgozott stratégia "esélyt ad ennek a közösségnek arra, hogy elismert, befogadott és hasznos része legyen az Európai Unió közösségének". Ilyen stratégiája most először van az EU-nak - tette hozzá a magyar kormányfő.



Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását