2024. május 14. - Bonifác

Fókuszban az operaéneklés

Budapesten lezárult, Párizsban pedig elkezdődött az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval elnevezésű esemény 2009-es versenyszerepeire az első fordulós meghallgatás - közölték a szervezők az MTI-vel. A második alkalommal tartandó versenyre öt operaház öt premierjére hirdették meg a szerepeket, művenként hármat.
2009. április 21. kedd 15:05 - HírExtra
A Párizsban jelenleg zajló első fordulós válogatás három tagú zsűrijének három nap alatt csaknem kétszáz versenyzőből kell kiválasztania azt a tizenötöt, aki a francia fővárosból továbbjut a szegedi második fordulóra. A párizsi zsűrizésben Oliver von Dohnányi, az osztravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színház zeneigazgatója és karmestere; Raymond Duffaut, az Avignoni Operaház és a Chorégies d'Orange fesztivál művészeti igazgatója; valamint Gianluca Zampieri tenor vesz részt. A párizsi meghallgatásra tizenhat országból érkeztek a jelentkezők.

A szervezők közlése szerint a múlt héten zajlott négynapos budapesti válogatásra meglepően sok külföldi versenyző érkezett: Ukrajnából, Németországból, Szerbiából, Csehországból, Horvátországból és Romániából is jelentkeztek. Volt, aki Olaszországból, Németországból, Svájcból, Észtországból, sőt Oroszországból, Moszkvából utazott a budapesti megmérettetésre.

Budapest mellett New York-ban és Gdanskban is lezárult a válogatás, a norvégiai Bergenben, a Den Nye Operában pedig április 26. és 28. között próbálhatnak szerencsét a jelentkezőt.

Három új operaház csatlakozott idén a versenysorozathoz, a döntőnek azonban változatlanul a Szegedi Nemzeti Színház ad helyet 2009 novemberében. A debreceni Csokonai Színház, az ostravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színház és a svájci Théatre Bienne Soleure "újonc" a bevált partnerek, a gdanski Opera Baltycka és a New York-i Dicapo Opera mellett.

Utóbbi intézmény Tobias Picker Emmeline című darabját mutatja be Alföldi Róbert rendezésében; a debreceni Csokonai Színház pedig David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja című darabját Nadine Duffaut rendezésében. A gdanski Opera Baltycka Richard Strauss Ariadné Naxosban című művét tűzi műsorra. A Théatre Bienne Soleur két egyfelvonásossal debütál a versenyben: Ravel Pásztoróra és Martinu Alexandre bis című darabjával, amelyeket Bagó Bertalan rendez. A Morva-Sziléziai Nemzeti Színház Marco Tutino operáját, a Vitát mutatja be Telihay Péter rendezésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását