2024. április 27. - Zita

Ritka magyar filmek a moziban

Romániai mozikban ritkán műsorra tűzött magyar filmekkel ünnepli a hétvégén hetedik születésnapját a Filmtett című erdélyi folyóirat, amely ebből az alkalomból megrendezi a Filmtettfesztet.
2007. október 19. péntek 13:40 - Hírextra

"A folyóirat születésnapján minden évben megszervezzük a fesztivált, de soha nem magunkat ünnepeljük, hiszen a rendezvény célja az, hogy az erdélyi közönségnek is bemutassuk a különböző seregszemléken díjazott magyar filmeket" - tájékoztatta az MTI-t Buzogány Klára, az Erdélyben havonta megjelenő filmes szaklap szerkesztője, aki egyben a fesztivál szervezője.

A korábbi években mindig májusban rendezték a fesztivált, hiszen akkor jelent meg a lap első száma. Azért döntöttek az időpont megváltoztatása mellett, mert a vizsgaidőszak miatt májusban kevesebb egyetemista tudott részt venni a vetítéseken, márpedig a szervezők elsősorban a fiatal értelmiségi réteget akarják megszólítani - mondta el Buzogány Klára. Az időpont eltolásának másik oka, hogy októberig általában lezajlanak a cannes-i, a velencei és más nagyobb filmfesztiválok, ezért ilyenkor könnyebb beszerezni a forgalmazóktól a filmeket.

Az idei programban rendkívüli csemegének ígérkezik a kolozsvári némafilmek vasárnapra tervezett vetítése. Az eseményt a szervezők azzal akarják emlékezetessé tenni az erdélyi közönség számára, hogy mint hajdanán, zongorista kíséri élőben a mozgókép-művészet első alkotásait. Janovics Jenő és Fekete Mihály filmjeihez a "zongorista-dinasztiából" származó magyarországi Darvas Kristóf szolgáltatja a kísérőzenét.

A közönség megtekintheti egyebek között Pálfi György Taxidermia című filmjét, amelyet Magyarország jelölt a legjobb külföldi film Oscar-díjáért folyó versenyben, a Kőszegi Edit és Szuhay Péter rendezte Menekülés a szerelembe című dokumentumfilmet, valamint Szász János Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című alkotását. Az érdeklődők Csáki László, Nemes Jeles László és Nemes Gyula kisjátékfilmes magyarországi rendezőkkel találkozhatnak is filmjeik vetítése után.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását