2024. május 3. - Tímea, Irma

Csányi az datgyűjtési botrányban

Jogi konzultációt követően, a kialakult helyzet miatt, jogi lépéseket tervez Csányi Sándor, az OTP Nyrt. elnök-vezérigazgatója, aki a Népszabadságnak elismerte, ő hallható a Dávid Ibolya MDF-elnök által ismertetett, majd a hvg.hu portálon nyilvánosságra h
2008. szeptember 13. szombat 14:53 - Hírextra
"Az UD Zrt. az OTP Bank számára kizárólag őrzés-védelemmel kapcsolatos szokásos tevékenységet végzett, illetve végez. Éppen ezért volt bennem rossz érzés a telefonbeszélgetés témája, illetve tartalma miatt. Személyes találkozás során akartam megtudni, hogy mi állhat az elhangzott információk mögött. Erre a találkozóra azonban nem került sor, így a telefonbeszélgetésben szereplő ügytől teljességgel távol maradtam. Ugyanakkor a kialakult helyzet kapcsán jogi konzultáció után megteszem a szükséges jogi lépéseket" - fogalmazott a lap szombati számában Csányi Sándor.

A hangfelvételen hallható másik személy, Tóth János, az UD Zrt. résztulajdonosa az indexnek azt nyilatkozta: "a telefonbeszélgetés egy magánbeszélgetés volt, ahol a kérdéses ügyben egyik megbízómat felkészületlenül, félinformációk és hallomásból kapott adatok alapján soron kívül tájékoztattam egy látszólag fontos ügyről".

Közlése szerint a tájékoztatás oka az volt, hogy "az egyik érintett a felhívott megbízónál aspirált egy fontos és bizalmas munkakörbe". Tóth János hozzáfűzte: elhangzott később is egy beszélgetés a felek között, amelyben arról beszélt, hogy nem volt szó jogellenes megbízásról. "Almássy Kornél ügye egyetlen, csupán védelmi célzatú segítségkérés volt, melyben szó sem volt az MDF vagy Dávid Ibolya lejáratásról" - fogalmazott.

Tóth János közleményében elnézést kért Almássy Kornéltól, Tombor Andrástól és Stumpf Istvántól, hogy a beleegyezése nélkül nyilvánosságra került felvétellel kellemetlenséget okozott nekik.
Dávid Ibolya, az MDF elnöke pénteken sajtótájékoztatón ismertette egy, a birtokába került hangfelvétel leiratát, amely szerint Almássy Kornél, a párt alelnöke, egyben elnökjelöltje érintett lehet egy, a Dávid Ibolya személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A pártelnök az ügyben soron kívüli vizsgálatot kért a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától.

Az eredeti felvétel péntek délután a hvg. hu portálra is felkerült. "Kerestelek, a Józsi találkozott a Tombor Andrással, és kaptam tőle egy munkát, ami elég érdekes, igazából megosztanám veled. A Tombor azt szeretné, ha dolgoznánk az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnénk rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve, és a Tombor azt mondja, hogy Stumpfék állnak mögötte, ők pénzelik a váltást.

Meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet" – hangzik el a hangfelvételen, amelyen egy Tóth János nevű férfi hív egy általa "Elnök úrnak" szólított férfit. Utóbbi ismeri Tóthot, legalábbis erre utal, hogy Jánoskámnak szólítja - állapítja meg hvg.hu.

Almássy Kornél pénteken újságíróknak azt mondta, hogy egyszer valóban találkozott az adatgyűjtési ügyben érintett UD Zrt. vezetőjével, Horváth Józseffel, de nem Dávid Ibolya kapcsán, hanem éppen azért, mert saját lakását akarta átvizsgáltatni velük.

Stumpf István pénteken ugyancsak cáfolta érintettségét a Magyar Televízió Az Este című műsorának. A politológus, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere felháborítónak, nevetségesnek, vérvádnak nevezte kapcsolatba hozását az adatlopási üggyel és ügyvédjével keresi a jogi megoldást.

Az UD Zrt. az indexnek pénteken közleményben szögezte le, hogy nem törtek fel számítógépes rendszereket és semmi közük a Dávid Ibolya elleni lejárató kampányhoz. Szerintük a sajtóból szerzett, nem hivatalos értesülések alapján hozták összefüggésbe a céget több, alapvetően politikai jellegű üggyel. A társaság közlése szerint törvényesen és jogszerűen működnek, az ellenük felhozott vádak nem állják meg a helyüket.

Közlésük szerint a cégnél szerdán tartott házkutatáson lefoglalt számítástechnikai eszközök és dokumentumok bizonyítják, hogy a cég, és munkatársai "egyetlen olyan cselekményt sem folytattak, melyet ellenük vádként megfogalmaztak". A cég szerint a kormánytól érkező gyanúsítások, miszerint a vállalkozás összefüggésbe hozható súlyos államtitoksértéssel, valamint kormányzati hivatalok számítógépes rendszerei, továbbá internetes portálok milliónyi adatot tartalmazó rendszereinek feltörésével, nem igazak. A cég - mint írják - visszautasítja a rágalmakat és jogi úton elégtételt követel.

A közlemény úgy fogalmaz, "az a tény, hogy a kormányt képviselő miniszter elismerte, hogy több hónapja titkos nyomozást folytatnak a cég vezetői ellen, még pikánsabbá teszi az ellenük indított másik politikai támadást. A jelek szerint ugyanis az egyik cégvezető magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétel +véletlenül+ napvilágra került egy politikai perpatvarban".

Az UD Zrt. szerint nyilvánvaló, hogy ebben az ügyben felelős személyek a legszigorúbb államtitoksértést követték el. Az sem mellékes, hogy a felvételt kiszivárogtató személyek pontosan tudják, hogy a beszélgetésrészlet közlése manipulált, mert azt a részt nem tartalmazza, mikor a felek eldöntik, hogy az ügyben semmi érdemi lépést nem tesznek - idézi az index az UD Zrt-t.

A társaság kijelentette, hogy Dávid Ibolya személyét és az MDF állítólagos lejáratását illetően nem avatkoztak be politikai játszmákba, így "személyes postaládája feltöréséhez sincs semmi közük".
A Népszabadság szombati számában azt írta: megtámadta a kormányzati informatikai rendszert, s a Nemzetbiztonsági Hivatal egyik szerverét is az a vállalkozás, amelyet államtitoksértésért és magántitkok jogosulatlan megszerzéséért feljelentett az NBH. A napilap értesülése szerint az ügyben állítólag több volt titkosszolgálati munkatárs is érintett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását