2024. június 23. - Zoltán

Kártérítési per indul autóreklám-ügyben

Kártérítési pert indított az Il Ferro ellen több mint száz károsult, amiért az autóreklámmal foglalkozó cég február óta nem fizet; a keresetlevelet - amelyben a felperesek azt szeretnék elérni, hogy az Il Ferro fizesse vissza a befizetett díjakat, valamin
2007. október 19. péntek 12:30 - Hírextra

Bense László ügyvéd elmondta, a keresetlevél 102, pertársaságot alakított károsult keresetét tartalmazza az Il Ferro ellen. A nyolcezer sértettből ők jelentkeztek, és ők tudták dokumentálni egyértelműen, szerződéssel, befizetési pénztárbizonylattal, hogy a szerződést megkötötték és hajlandóak a kártérítési perben részt venni - mondta az ügyvéd.

Hozzátette: a kártérítési igényt azzal indokolják, hogy az Il Ferro szerződésszegést követett el azzal, hogy 2007 februárja óta nem fizeti ki a kétéves futamidejű szerződések esetén a havi 50 ezer forintot, ötéves szerződésnél az átlagosan 40 ezer forintot havonta.

Emlékeztetett rá: a szerződéssel kapcsolatban a jogszabály azt mondja, hogyha a szerződés teljesítésében a kötelezett - ebben az esetben az Il Ferro - késik, akkor kártérítési felelősséggel tartozik.

Amikor a szerződést megkötötték, 180 ezer forintot, az ötéves futamidejűeknél 333 ezer forintot kellett befizetni, a károsultak ezeket is kérik vissza, a késedelmi kamattal együtt - jelentette ki.

Hozzátette: a kétmilliárd forintot meghaladó kárértéken belül 60 millió forint kártérítési összeget követelnek. A keresetlevél benyújtása után az FB elnökénél kérték, hogy soron kívül tárgyalják az ügyet. Bense László elmondta, reményei szerint már ebben az évben kitűzik az első tárgyalást.
Az Il Ferro-ügynek a mostani polgári jogi vonatkozásán kívül van büntetőjogi vonatkozása is. Az autóreklámokkal foglalkozó társaság ügyében ugyanis május 2-án csalás megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. A fokozott ügyészi felügyelet mellett zajló nyomozásnál igazságügyi könyvszakértőt rendeltek ki, véleményét július elején kapta meg a rendőrség.

A rendőrök és ügyészek a szakvélemény áttanulmányozása után egyetértettek abban, hogy csalás nem állapítható meg, de a számvitel rendje megsértése és az adócsalás gyanúja igen, így ezek vonatkozásában az iratokat az illetékes nyomozó hatósághoz, a vám- és pénzügyőrséghez küldték meg.

Az Il Ferro volt budapesti telephelyének udvarán, a nyomozás elrendelése után egy héttel több ezer, az ügyfelek személyes adatait is tartalmazó szerződést találtak. Az iratokat a rendőrség tanulmányozta, és megállapította, hogy nem valósult meg a visszaélés személyes adattal bűncselekménye. E bűncselekmény vonatkozásában a rendőrség június 19-én megszüntette az eljárást, mivel jelentős érdeksérelem nem állapítható meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását