2024. május 3. - Tímea, Irma

Százezer embert telepítettek ki a vulkán miatt

Fegyveres rendőrök kényszerítették pénteken otthonaik elhagyására azt a százezer indonézt, akik egy kitörni készülő vulkán közelében élnek. A falusiak visszaszöknek otthonaikba. Az 1731 méter magas Moun Kelut Jáva szigetén található, és kedden került a le
2007. október 19. péntek 12:33 - Hírextra
A kitelepített falusiak gyakran nem tartják be a hatóságok utasításait és titokban visszatérnek otthonaikba, hogy megakadályozzák a fosztogatást. A krátertől nyolc kilométerre található falucska, Kampung Anyar lakói (mintegy 350 ember) nem akarják elhagyni a települést, mert azt mondják: megvan a saját védekezési módjuk a vulkánkitörés ellen. Ha a Kelut kitör, akkor házaikban maradnak, nem beszélnek, nem gyújtanak fényt, gyertyát, még egyetlenegy gyufaszálat sem a következő napfelkeltéig - mondta a falu egyik 45 éves lakója.

A Egészségügyi Világegszervezet, a WHO az indonéz hatóságokkal közösen kétszáz egészségügyi intézményben rendelt el készenléti állapotot, száz egészségügyi dolgozót mozgósított és negyven segítő állomást létesített az előrejelzett vulkánkitörés miatt.

Mióta feljegyzéseket készítenek a Moun Kelut vulkánról, már több mint 15 ezren
haltak meg a kitöréseiben. 1586-ban 10 ezer, 1919-ben ötezer ember vesztette életét. Legutóbb a vulkán 1990-ben lépett működésbe, akkor 34-en haltak meg.

Indonézia a Csendes-óceáni, úgynevezett tűzgyűrűn fekszik, ahol a kontinentális lemezek ütköznek, ezért gyakori a szeizmikus és a vulkáni aktivitás. Indonéziához több mint 17 ezer sziget tartozik, 129 működő vulkánnal, ezekből csak Jáva szigetén 21 található.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását