2024. május 2. - Zsigmond

Nemsokára válthat, aki akar

Másfél hét múlva hozzák nyilvánosságra a kötelező gépjármű-biztosítások (kgfb) új tarifáját. A jövő évi díjak ismeretében az autósoknak, motorosoknak egy hónapjuk lesz arra, hogy eldöntsék, váltanak vagy maradnak a mostani társaságnál. A kötelezővel kapcs
2007. október 19. péntek 12:26 - Hírextra
Mint már évek óta, most is október végéig kell nyilvánosságra hozni a kötelező gépjármű-biztosítások új tarifáit. A társaságoknak összetett kedvezményrendszerük van, egyesek pluszszolgáltatást is nyújtanak a járműtulajdonosoknak a biztosítás mellé - ezért érdemes alaposan tájékozódni a döntés előtt. Erre egy hónap lesz, november végéig kell jelezni a mostani társaságnál a változtatási szándékot, utána az új cég kiválasztására és a szerződéskötésre még hetek állnak rendelkezésre, december végére kell megkötni az új szerződést.

A korábbi szabályokhoz képest változás, hogy mostantól a biztosítók szerzik be a járművek kártörténeti igazolását, ha az ügyfél új társaságnál köti meg a következő évre érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítását - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) gépjármű-biztosítási tagozatvezetője, Hoványi Sándor.

Időközben változott a kgfb-t szabályozó kormányrendelet. Továbbra is van lehetőség 6 hónapos szüneteltetésére (például a téli hónapokra), de minimális időszakot már nem írnak elő. Hatálya immár nem a bejelentést követő hónap első napjától, hanem a bejelentés napjától érvényes.

Ezentúl a Kártalanítási Számla (amely a kötelezővel nem rendelkező vezetők helyett fizet a vétlen autósnak) az ismeretlen járművel okozott károkat is megtéríti, ha azok halálos vagy súlyos sérüléssel jártak. Külföldön elszenvedett autós károk esetében a károkozó biztosítója ellen már itthon is indítható kereset. Emellett választhatunk, hogy ilyenkor kárigényünkkel a külföldi károkozóval, vagy annak biztosítójával szemben lépünk fel kárigénnyel.

A kárügyintézés idehaza már nem húzható el a végtelenségig: amennyiben egyértelmű a felelősség, és a kár nagysága megállapítható, a biztosítónak három hónapon belül konkrét kártérítési javaslatot kell tennie - emlékeztetettek biztosítási alkuszok.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását