2024. április 29. - Péter

Jövőre új energia szabályok

Január elsején lép hatályba az új villamosenergia törvény, amelynek végrehajtására pénteken jelentette meg rendeletét a kormány. Ebben a lakossági fogyasztókra vonatkozóan is több új, egyértelmű rendelkezés található.
2007. október 19. péntek 16:40 - Hírextra
Maga a törvény egyébként elsőrendűen a piac liberalizálását szolgálja, amelynek keretében az áramszolgáltatók kiléphetnek a jelenlegi ellátási területről, és akár az ország másik részén is szerződhetnek fogyasztókkal. Az úgynevezett egyetemes ellátási kötelezettség azonban megmarad, vagyis a szolgáltató a területén élőket köteles ellátni árammal. Az egyetemes szolgáltatás legkisebb területe megye.

A kormányrendelet előírja, hogy a bejelentésétől számított 5 napon belül rögzíteni kell az órán a mérőállást, ha a fogyasztó elköltözik, felmondja a szerződést, vagy mástól szeretné venni az áramot.

Egyértelműen szabályozza a rendelet az ügyfélszolgálati irodák munkaidejét és szolgáltatásait. Budapesten és a megyei jogú városokban állandó ügyfélszolgálati irodát kell fenntartani a fogyasztók számára, a fővárosban 100 ezer lakosonként egyet. Ezeknek hetente legalább 36 órában, minimum egy napon este nyolc óráig kell nyitva lenniük, elektronikus ügyfélhívóval és bankkártya-elfogadóval felszerelve. A kistérségekben elegendő fiókiroda fenntartása, aminek elegendő hetente 8 órát nyitva tartania.

A fogyasztók jogait védi az az előírás is, hogy a beadványokat a szolgáltatónak 30 napon belül el kell bírálnia.

A számlatartozás miatti szolgáltatás-szünet legfeljebb 30 napig tarthat, ezután azonnal felmondható a szerződés. Ennek feltétele azonban az, hogy részletes összesítést kapjon a fogyasztó a fennálló követelésről jogcímenként számszerűsítve. A tartozás rendezése után egy napon belül vissza kell állítani az áramszolgáltatást.

Külön szabályok védik a szociálisan rászorulókat a szolgáltatásból való kikapcsolás előtt. Őket - ha kérik - nyilvántartásba kell venni, amelynek alapján különös elbánásban részesülnek tartozás esetén. Az áram kikapcsolása legalább négyhavi hátralék felhalmozódásakor lehetséges. Ennek további feltétele, hogy a fogyasztó nem teljesítette a halasztott vagy részletfizetés feltételeit, és nem fogadta el pénzzel előre feltölthető mérőóra felszerelésére kötelezően kapott ajánlatot.

A rászorulók az utolsó fizetési határidő lejárta előtt kérhetik a fizetés elhalasztását vagy a részlettörlesztést. A haladék 1 és 4 havi tartozás között 2 és 6 hónap között változik. Ilyen könnyítés egy évben egyszer adható, s erre az időre nem vethető ki kamat.

Ugyancsak részletszabályok szólnak a fogyatékkal élők közül azokról, akik számára megoldhatatlan például az óra leolvasása, vagy a pénz befizetése. Részükre a szolgáltatónak kell helyben segítséget nyújtania. Az áramkimaradás következtében súlyos veszélynek kitett fogyatékosok lakásán a szolgáltatónak ingyen szünetmentes áramforrást kell felszerelnie.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását