2024. április 19. - Emma

Bizalomvesztés kontra lojalitás

Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT), valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban (OKÉT) 2007 februárban elhangzott kormányzati ígéretek alapján a fegyveres és rendvédelmi szektorban is teljesülni kellett volna idén minimálisan a 6,5-8
2007. október 19. péntek 18:52 - Hírextra

A honvédelmi tárcát kivéve, ahol a HÉF-en sikerült a katonák jövedelem kiegészítéséről megállapodni, a rendvédelmi szerveknél jelentős elmaradás kompenzálásáról a Kormány - még ágazati szinten sem - a mai napig érdemi tárgyalásra nem volt hajlandó.

A szolgálati törvény Parlament előtt lévő módosítását - törvénysértő módon - egyeztetés nélkül nyújtották be az Országgyűlés elé.

Jelenleg tömeges munkaügyi perek zajlanak a fegyveres és rendvédelmi szférában a szakközépiskolai évek szolgálati időbe történő beszámítása kapcsán. A különféle bírósági ítéletek miatt az igazságügyi és rendészeti miniszter nyár elején jogegységi határozatot kért a Legfelsőbb Bíróságtól. A jogegységi határozat megszületésének elhúzódása miatt dr. Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter szeptember 24-én a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán (SZÉF) ígéretet tett arra, amennyiben október 5-ig nem születik meg a Legfelsőbb Bíróság határozata, akkor saját hatáskörében intézkedik majd, milyen mértékben kell beszámítani a rendvédelmi szerveknél a szakközépiskolai időt. A határidő leteltét követően, a fenti ígérettel szemben, levelet írt a miniszter az FRDÉSZ elnökének, amelyben kijelentette - hatáskör hiányában - nem áll módjában intézkedni az ügyben. Jogászok álláspontja szerint ugyanakkor az irányító miniszternek törvényi hatásköre van utasításban vagy rendeletben szabályozni ezt a kérdést.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) mai Elnökségi Ülésén értékelve az elmúlt időszak történéseit, valamint a miniszteri válaszlevelet arra a megállapításra jutott, hogy a Kormány sorozatosan semmibe veszi az érdekegyeztetést - egyetlen kivétel ez alól a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum - megszegi ígéreteit, nem tartja be a megállapodásokat.

Ugyanakkor kormány egyoldalúan elvárja, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra munkavállalói lojálisak legyenek a hatalomhoz, a kapott parancsokat maradéktalanul hajtsák végre.
Az elkeseredett és bizalmukat vesztett fegyveres és rendvédelmi munkavállalók nem látják hitelesnek vezetőiket, amelynek következtében a szolgálat ellátásának hatékonysága és színvonala törést szenved. Ezért az FRDÉSZ Elnöksége felszólítja Magyar Köztársaság Kormányát, haladéktalanul változtasson magatartásán, maradéktalanul tartsa be a törvényeket, érdemi egyeztetés nélkül, a munkavállalói érdekek figyelmen kívül hagyásával ne hozzon döntéseket!

Budapest, 2007. október 19.

Az FRDÉSZ Elnöksége nevében:
Kónya Péter
FRDÉSZ elnök

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását