2024. május 20. - Bernát, Felícia

Az "elfajzott művészet" kiállítása

November 2-től egy londoni galériában mutatják be azoknak az alkotóknak a műveit, akiket a náci Németországban betiltottak, mint "az elfajzott művészet" képviselőit.
2007. október 19. péntek 09:51 - Hírextra

Az Agnew,s galériában tartandó kiállítást Daniella Luxembourg, a nemzetközi műkincspiac egyik jól ismert alakja szervezte. "Mindig úgy véltem, hogy e korszak művészetét alulértékelik, éppen ezért úgy döntöttem, bejárom érte Európát" - mondta Luxembourg, aki a kiállításon látható művek többségére Németországban, illetve Olaszországban bukkant rá.

A zsidó származású szakértőnek, aki tíz családtagját veszítette el a holokausztban, sikerült meggyőznie a művek tulajdonosait, hogy a piac most vált fogékonnyá ezekre az alkotásokra, amelyek 1910 és 1930 között születtek, és amelyeknek szerzői között ott voltak a korszak legjelentősebb közép-európai alkotói.

A Magányos próféták (Lonely Prophets) című kiállításon láthatók lesznek többek között Oskar Kokoschka, Paul Lee, Otto Dix és Hans Arp művei. A tárlat bemutatja az expresszionizmus, illetve az erre reagáló "Új Objektivitás" mozgalmat, élén Carl Grossberggel és Manfred Hirzellel, valamint a "Patetikusok" irányzatának képviselőit.

E művészek mind szerepeltek azon az 1937-es kiállításon, amelyet a nácik szerveztek Berlinben az "elfajzott művészet" bemutatására. Klee képeit például a szellemi fogyatékosok által készített festményekhez hasonlították. Azokban az években mintegy 16 ezer műalkotást vettek ki a német múzeumokból az "árja" kultúrpolitika nevében, és csupán a szerencsének köszönhető, hogy azok megmenekültek a pusztulástól.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását