2024. május 18. - Erik, Alexandra

A Vörös szőnyeg és a tisztesség

Beszélgetés a tisztességről, politikusokról itthon és az unióban, népszavazásról, nőkről és civilekről dr. Lévai Katalinnal, az MSZP Európai Parlamenti képviselőjével, volt esélyegyenlőségi miniszterrel.
2007. október 19. péntek 11:18 - Pálfi Rita

A szlovákiai Benes-dekrétumok kapcsán?

Akkor egységesek voltunk. A Benes-dekrétumok kérdése szlovák ügy, és az egykori kitelepítéseket mindenki elítélte. Azokban az esetekben, amikor valami határon kívül történik vagy régebben történt, van egyetértés. Azokban az ügyekben már nem értünk egyet, amelyek egy kicsit is érintik a mostani magyar kormányt vagy intézkedéseit.

Mit szól a népszavazás-tengerhez, amely ellepte az országot?

Ha három kérdést tett volna fel a Fidesz és azokban győzedelmeskedik, az rosszat tett volna a kormánynak. Most lesz x számú kérdés (ma még senki nem tudja megmondani, hogy hány kérdés lesz), amivel tulajdonképpen elhárult ez a probléma a kormány feje fölül.
Ugyanakkor vigyázni kell arra, hogy a népszavazást nem szabad lejáratni.

Mit gondol a tandíjról volt esélyegyenlőségi miniszterként?

Nem egy igazságtalan intézkedés, ezért borzasztó hogy úgy állítják be, mintha ezen múlna bárkinek a léte. Az elszegényedést meg kell akadályozni illetve meg kell állítani. Viszont ennek semmi köze nincsen ahhoz, hogy például 300 forintot be kell-e fizetni vagy sem. Demagógak a kérdések. Persze, hogy mindenki azt fogja mondani, hogy nem, nem akarunk fizetni. Ennek a demagógiának kell valahogy az elejét venni, nem szabad hagyni, hogy eluralkodjon.

A civil szféra, a civil szervezetek erősödtek a rendszerváltás óta?

A civil szervezetek, úgy tűnt, hogy újra magukra találnak a rendszerváltás pillanatában, egy nagyon hosszú, negyven éves álom, kényszeraltatás után. Mindenki azt gondolta, hogy lesznek és nagyon megerősödnek civil szervezetek. Sajnos átpolitizálódott a civil szféra, és a politikai rendszert képezi le. Ezzel a függetlenségét veszítette el, ami lényeges tulajdonsága kellene, hogy legyen. Nem is erős, tehát nem tud hosszú távra tervezni.

Ha egy civil szervezetnek jobboldali vagy baloldali kötődése van, csak akkor kap támogatást, amikor éppen a pártja kormányon van a pártja, egyébként nem. Ez teljesen ellehetetleníti egyrészt a civil öntudatot, másrészt a civilek hosszan tartó tervezését és fennmaradását is.

A környező országokban hasonló a helyzet?

Sajnos elég sok országban hasonló, a régi demokráciákban nem, mert ott a civilek már megtanulták, hogy erősek kell, hogy legyenek és függetlenek. Például Angliában és Németországban rendkívül erősek. Az új demokráciákban általában ez még gyerekcipőben jár, ugyanúgy, mint nálunk.

Várhatóan 20-30 év múlva jobb lesz …

Egy picit optimistább lennék, nagyon szeretném, ha ez hamarabb megtörténhetne, mert áldatlan állapot a mostani. Nagyon-nagyon rosszat tesz a civileknek is. Minden szempontból, a szellemi és az anyagi függetlenség irányába kéne elmozdulni.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását