2024. május 3. - Tímea, Irma

Újfajta sebességmérő

A gyorshajtásból eredő balesetek visszaszorítását szolgálja egy Németországból kölcsönkapott újfajta sebességellenőrző-berendezés, amelyet csütörtökön az M3-as autópálya gödöllői szakaszán mutattak be - közölte Lovász Győző alezredes.
2007. október 18. csütörtök 16:36 - Hírextra

Az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának referense elmondta, hogy a 20 millió forintot érő, ESO LS 3.0 típusú műszer többet tud a nálunk használatos traffipaxoknál, mert egy járműről két felvételt is készít, elölről és hátulról is. Ennek azért van jelentősége, mert ily módon a szabálytalan motorosokat is ki lehet szűrni. Az optikai elven működő készülék a kocsi vezetőjének arcáról is pontos felvételt készít, így az esetleges reklamálásnál ez jó támpontul szolgálhat a rendőri szerveknek - tette hozzá.
A berendezést a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság már fél éve teszteli, s további néhány hónapos vizsgálatra van szükség a végleges véleményalkotáshoz, ugyanis a képek feldolgozásának kapacitását is bővíteni kell, ami időt vesz igénybe - húzta alá az alezredes. Amennyiben a próbaberendezés beválik, úgy lehetőség nyílik rá, hogy ilyen műszert saját költségvetésük terhére megvásároljanak a megyei rendőr-főkapitányságok.

Az alezredes arról is szólt, hogy az évente nálunk előforduló hozzávetőleg 22 ezer sérüléssel járó közúti baleset 38 százaléka gyorshajtásból ered, ezért kiemelt fontosságú az ilyen technikai eszközök beszerzése, annál is inkább, mert ezen balesetek közül évente 1.200-1.300 végződik halállal.
Nálunk egyébként jelenleg 150 sebességellenőrző készülék működik a rendőrségeknél, hogy elejét vegyék az esztelen száguldásnak, s összehasonlításképpen például Svédországban 500 az ilyen berendezések száma és ott kevesebb is a baleset. A balesetek visszaszorításához szükség van a jogszabályok szigorítására is - hívta fel rá a figyelmet Lovász Győző.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását