2024. május 5. - Györgyi

A fővárosi MSZP-frakció a BKV vezérigazgatói pályázatáról

A tervekkel ellentétben várhatóan nem dönt a BKV új vezérigazgatójáról jövő kedden a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottsága, a fővárosi szocialista frakció szerint ugyanis aggályos a bírálóbizottság ténykedése, a testület által készített munkaközi öss
2008. július 23. szerda 16:51 - Hírextra
A politikus elmondta, a képviselőcsoport egyhangú álláspontot alakított ki, miután megismerte a bírálóbizottság munkaközi anyagát, amit Tóthfalusi György (SZDSZ) elnök terjesztett elő. A frakció egyebek közt szeretné megtudni, milyen munkamódszer alapján dolgozott a háromfős bizottság, amelynek munkájában az MSZP delegáltja, Somlyódy Csaba szabadsága miatt szerdáig részt sem vett.

A frakcióvezető hozzátette, hogy zavarosnak tartják az összegzést, az szerintük csupán Tóthfalusi György és Kerényi László főpolgármesteri hivatali ügyosztályvezető magánvéleményének tekinthető. Egyebek közt hiányolják az anyagból azt, milyen rendező elv alapján döntött a bizottság két tagja arról, hogy egyes pályázókat személyesen meghallgat, másokat pedig nem.

Steiner Pál közölte, a szocialista frakció arra hatalmazta fel a gazdasági bizottságba delegált tagjait, hogy a testület jövő heti ülésén "írják felül" az eseti bírálóbizottságot, s ha szükségesnek látják, indítványozzák akár mind a 14 pályázó meghallgatását.

A képviselőcsoport elé került összegzés alapján a szocialisták három pályázót tartanak alkalmasnak a vezérigazgatói posztra: Balogh Zsolt jelenlegi megbízott BKV-vezérigazgatót, Hidvégi Gábort, a Vidám Park volt igazgatósági elnökét, valamint Devecz Miklóst, a MÁV és a Hídépítő Zrt. korábbi dolgozóját.

A tisztázásra szoruló kérdések közt említette a frakcióvezető azt, hogy elvileg Balogh Zsolt nem is felelt meg a pályázati kiírásnak, mint ahogy az is eldöntésre vár, hogy jogi személynek lehet-e érvényes pályázata. A pályázók között van ugyanis egy gazdasági társaság is - jegyezte meg.

Egyhangú határozattal nyilvánította ki a szocialista frakció azt az álláspontját: ilyen horderejű kérdésben az lenne a legcélravezetőbb, ha nem a gazdasági bizottság, hanem a Fővárosi Közgyűlés döntene. Ezért indítványozza, hogy a közgyűlés a következő, augusztus végi ülésén vonja magához a szakbizottság hatáskörét, s döntsön a BKV új vezérigazgatójáról. Steiner Pál szerint ez garanciát jelentene arra is, hogy jogilag szakszerű döntés születik. A közgyűlésig hátralévő időben pedig a gazdasági mellett a városüzemeltetési bizottság is véleményt tudna nyilvánítani a pályázókról.

A politikus megjegyezte, hogy a pályázat eredménytelenné nyilvánításáról nem tárgyaltak, az MSZP-frakció ugyanis azt szeretné, ha eredményes lenne a pályázat. Ezekről a kérdésekről egyeztetni fog az MSZP az SZDSZ-frakcióval, s várható ez ügyben a Főpolgármesteri Kabinet, valamint a Koalíciós Egyeztető Tanács állásfoglalása is.

A frakcióvezető cáfolta azt a sajtóinformációt, miszerint ő előzetesen, még az SZDSZ-frakció keddi ülése előtt Balogh Zsolt kinevezését támogatta volna.
Megerősítette viszont az MTI-nek azt az értesülését, hogy a korábban egyik legesélyesebbnek tartott Kocsis István, az MVM volt vezérigazgatója visszalépett a pályázattól. Tény az is, hogy nem indult a pályázaton Futó Sándor, a BKV igazgatósági elnökének, Tóthfalusi Györgynek a tanácsadója, akit korábban a sajtóban szintén esélyesként említettek.

A szocialista frakció ülésén elhangzott az is, hogy Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes -, aki szabadsága miatt nem volt jelen - jelezte, jól együtt tudna dolgozni Balogh Zsolttal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását