2024. május 3. - Tímea, Irma

Működési zavarok

Több megyében működési zavarokról számoltak be az Esélyek Háza vezetői az MTI-nek, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium ugyanakkor azt közölte, hogy terveik szerint az év végétől húsz ilyen intézmény működik majd hazánkban.
2007. október 18. csütörtök 18:02 - Hírextra

Július elseje óta nincs érvényes szerződése a Somogy megyei hatáskörrel felruházott kaposvári székhelyű Esélyek Házának, amelynek vezetője az MTI-nek elmondta: még nem kaptak pénzt a működéshez, sem a tervezett programjaikhoz, amelyeket a kormány és a szaktárca megjelölt a 2004 tavaszán létrehozott intézmény számára.

Filebics Magdolna hozzátette: a fizetésüket a megyei önkormányzati hivataltól megkapták.
"Érhetetlennek és sajnálatosnak tartom, hogy a szociális minisztérium magukra hagyta a megyei intézményeket, ami most különösen is fájó, hiszen ez az év az Esélyek éve" - fogalmazott. Hozzátette: nincs érdemi szakmai kapcsolatuk a szaktárcával, nem tudják, mire számíthatnak, késésben vannak a programok, a kiadványok, nem tudnak tervezni sem, noha tennivaló lenne bőven.

A pécsi Esélyek Háza vezetője, Márton Gabriella azt közölte, hogy a ház július elsejétől nem működik. Ennek oka - mint mondta -, hogy a Baranya Megyei Önkormányzat felmondta a dolgozókkal kötött szerződést.

A miskolci Esélyek Háza a megyei önkormányzathoz tartozott, az alkalmazottak munkaszerződése október elsejével megszűnt - tudta meg az MTI.

A Tolna Megyei Közgyűlés július elsejével az Esélyek Háza tevékenységet törölte. A legutóbbi közgyűlésen hozott határozatában 2008. január 31-ével megszüntette az Esélyek Háza vezetőjének közalkalmazotti jogviszonyát.

A ház vezetője, Mátisné Orsós Julianna elmondta: csütörtökön azt a szóbeli tájékoztatást kapta a szaktárcától, hogy megállapodnak a regionális munkaügyi központokkal, miszerint a későbbiekben egy meghívásos pályázat útján arra érdemes civil szervezet nyerheti el az esélyegyenlőségi feladatok működtetését.

A Szociális és Munkaügyi minisztérium csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy terveik szerint az év végétől húsz Esélyek Háza működik majd hazánkban.

A minisztérium szerint ebből tizennyolc jelenleg is végzi tevékenységét, melyekhez Pest és Veszprém megye csatlakozik majd egy-egy új irodával.

A tárca minden eddigi fenntartótól nyilatkozatot kért be, arra vonatkozóan, hogy vállalják-e továbbra is az esélyek házai működtetését. Tizenkét megyében és Budapesten folyamatos a működés, aláírták a támogatási szerződés az önkormányzatokkal mint fenntartókkal és a támogatás utalása folyamatban van - olvasható a minisztérium sajtótitkársága által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, három megyében (Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megye) az illetékes regionális munkaügyi központok látják el a jövőben az Esélyek Háza működtetését, itt az átadás-átvétel megkezdődött.

A miskolci és a pécsi Esélyek Háza tekintetében mind a megyei és mind a városi önkormányzat is jelezte, hogy vállalja az Esélyek Háza működtetését. A minisztérium döntése alapján a városi önkormányzattal fogja a jövőben működtetni az esélyek házát. Jelenleg a szerződéskötés és a feladatok átadás-átvétele történik.

Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat kiépítése 2004-ben kezdődött el. A program keretében ezidáig tizennyolc úgynevezett Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda - Esélyek Háza alakult meg.
Az Esélyek Háza hálózata megyei önkormányzatokkal, illetve megyei jogú városokkal együttműködve jött létre. Az elmúlt időszakban kialakított és már működő tizennyolc Esélyek Háza esetében tizenegy megyei önkormányzat a partner, öt esetben megyei jogú város, míg egy esetben városi önkormányzat és egy esetben Budapest VII. kerületének önkormányzatával kötött támogatási szerződést a minisztérium - olvasható a szaktárca honlapján.

A házak célja és feladata is egyben a minisztérium esélyegyenlőségi politikájának, esélyteremtő programjainak támogatása, a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi befogadását elősegítő integrációs szakpolitikák közvetítése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását