2024. május 20. - Bernát, Felícia

Kiállítás a rézkorig

Az újkőkortól a rézkorig csaknem kétszáz műtárgyat, többségében plasztikus emberábrázolásokat mutatnak be a Zala megyei egervári várkastélyban november 6-án nyíló kiállításon - mondta el Vándor László, a múzeum igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2007. október 18. csütörtök 17:26 - Hírextra


Győr-Moson-Sopron, Vas és a Zala megyei múzeumok közös időszaki kiállításán főként olyan emlékeket mutatnak be, amelyek a közelmúltban kerültek elő megelőző régészeti feltárásokon: lakóparkok, vasutak és autópályák építésekor.

Néhány évtizeddel ezelőtt Zalában mindössze két idol, vagyis ember alakú szobrocska volt a múzeum birtokában, a megelőző feltárások után ezek száma 50 fölé emelkedett - tette hozzá.
A tárlaton bemutatják a séi, a toronyi, a nagycenki, a sormási, petriventei, becsehelyi, becsvölgyei, szentgyörgyvölgyi és a zalaszentbalázsi idolokat is.

Vándor László kifejtette: a kiállítás anyaga azért is különleges, mert olyan látásmódot és szemléletet tükröz, amelynek abban a korban ugyan más jelentése volt, de ma már művészinek mondanánk. Ezek az alkotások jelentették Európában a klasszikus bemutatás, a szobrászat kezdetét - tette hozzá.
A kiállítás anyagáról magyar, angol és német nyelvű katalógus készül, amelyet a megnyitón Svend Hansen, a berlini archeológiai intézet eurázsiai részlegének igazgatója és Kalicz Nándor, a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének főmunkatársa mutat be a látogatóknak.

Az időszaki kiállítás az egervári várkastélyban december 5-ig tart nyitva. A tárlat anyagát 2008-ban a Kőszegen, Keszthelyen és Nagycenken is bemutatják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását